olosej Maribor ne spada več pod okrilje ostalih Kolosejev v Sloveniji in se namerava po novem uveljaviti kot
olosej Maribor ne spada več pod okrilje ostalih Kolosejev v Sloveniji in se namerava po novem uveljaviti kot "mestni kino". Foto: BoBo

Ne iščemo sofinanciranja svojega art programa iz javnih sredstev, ampak ga pokrivamo iz komercialnega filma. Art program je del naše redne ponudbe in tudi smernice v svetu so takšne, da ni več stroge ločnice med komercialnim in art programom.

Stipe Jerić (Kolosej Maribor)
Kino Udarnik
Za ohranitev najstarejše in edine preostale mestne kinodvorane v središču Maribora, ki so jo leta 2010 na lastno pest obnovili, so v Zavodu Udarnik pred dnevi začeli zbirati prostovoljne prispevke. Foto: Spletna stran Kina Udarnik
Spored mariborskega Koloseja že zdaj ponuja filme, ki odstopajo od strogo "mainstream" produkcije. Foto: Kolosej Maribor

Za ohranitev najstarejše in edine preostale mestne kinodvorane v središču Maribora, ki so jo leta 2010 na lastno pest obnovili, so v Zavodu Udarnik pred dnevi začeli zbirati prostovoljne prispevke. V prvi akciji so poskušali zbrati tisoč evrov za ponovni vklop elektrike, kar bi jim omogočilo ponovno delovanje.

Uspelo jim je že zbrati dovolj sredstev, a je priklop elektrike ustavil lastnik stavbe Družba za svetovanje in upravljanje (DSU) in napovedal, da bo sprožil postopek za izselitev zaradi neplačanih najemnin. "Naslednji teden se bomo skušali sestati z lastnikom in ministrstvom, pod katerega podjetje v javni lasti spada, ter rešiti položaj, da Kino Udarnik vseeno ohranimo. Zato do preklica tudi ustavljamo akcijo zbiranja sredstev, saj ljudi v tako negotovem položaju ne moremo prositi za pomoč," so za STA povedali v zavodu.

Občina Udarniku noče več pomagati
Ekipa Zavoda Udarnik je že od vsega začetka težko shajala, saj dvorana ne ustreza sodobnim kinematografskim standardom in se tržno ne more pokrivati sama, a so kljub temu v petih letih izvedli 1780 projekcij, 200 festivalskih dogodkov in 172 koncertov ter med drugim postali člani evropske kinematografske mreže Europa Cinemas. Kot poudarjajo v zavodu, jim je to uspelo z le slabimi 245.000 evri javnih sredstev v petih letih.

A kot kaže, tudi tega ne bo več. Mariborska občina jim je namreč zavrnila sofinanciranje lanskega programa, med drugim zato, ker naj bi v Udarniku šele z večmesečno zamudo oddali končno poročilo o izvajanju programov v letu 2014 in ker imajo neplačane obveznosti do občine iz preteklih let in zaprt transakcijski račun.

V Udarniku očitke zavračajo in pravijo, da je takšna odločitev "žalitev za petletno odrekanje in delo celotne ekipe, ki je delovala in vztrajala v skoraj nemogočih razmerah ter prej šest let propadajočo dvorano z minimalnimi sredstvi držala pri življenju".

Na občini pravijo, da lahko Udarnik kandidira za sredstva na prihodnjih javnih razpisih občine, a pod enakimi pogoji kot druge nevladne organizacije in upoštevaje razpisne pogoje. Seveda mora predtem poravnati svoje obveznosti do občine in imeti odprt transakcijski račun.

Alternativa za mariborske filmoljube
Kmalu po objavi informacije o zavrnitvi občinskega sofinanciranja Udarnika je v javnost prišla novica, da so art filmi na sporedu tudi v centru Kolosej, kjer je sicer že več let gostoval ljubljanski filmski festival Liffe.

"Družba Projektor, nova upraviteljica mariborskega kinocentra Kolosej, je Mestno občino Maribor seznanila s svojo namero, da v programsko ponudbo uvrsti nekomercialni in umetniški film," so potrdili na občini. "Pobudo za bogatitev programa pozdravljamo in tukaj vidimo priložnost, da se občankam in občanom ponudi dodatna vsebina s področja art kinematografije," so še dodali.

Predstavnik Projektorja Stipe Jerić pojasnjuje, da že vse od lanskega prevzema dvoran na Lentu predvajajo art program. "Več kot 20 odstotkov naših filmov predstavlja art program," navaja in pri tem poudarja, da Kolosej Maribor ne spada več pod okrilje drugih Kolosejev v Sloveniji in se namerava po novem uveljaviti kot "mestni kino".

Po besedah Jerića so pripravljeni na sodelovanje z Udarnikom in ga ne razumejo kot konkurenco. "Mi ne iščemo sofinanciranja našega art programa iz javnih sredstev, ampak ga pokrivamo iz komercialnega filma. Art program je del naše redne ponudbe in tudi trend v svetu je takšen, da ni več stroge ločnice med komercialnim in art programom," je dejal.

Vsak lahko predvaja program, kakršnega hoče
Družba Projektor je že zaprosila za članstvo v združenju Art kino mreža Slovenije, katerega član je tudi Udarnik. Po besedah predsednice združenja Marjane Štalekar bodo njihovo vlogo obravnavali na skupščini aprila kot vsako drugo. Težav s tem, da gre za nekdanji multipleks, ki je pokopal nekdanje manjše kinodvorane v mestu, ne vidi. "Naši člani so avtonomni. Nihče nima pravice reči komu, kaj naj in česa ne sme vrteti," je dejala.

Ne iščemo sofinanciranja svojega art programa iz javnih sredstev, ampak ga pokrivamo iz komercialnega filma. Art program je del naše redne ponudbe in tudi smernice v svetu so takšne, da ni več stroge ločnice med komercialnim in art programom.

Stipe Jerić (Kolosej Maribor)