Projekcije Doline miru se bosta udeležila tudi v filmu glavna otroška igralca Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler, ki se od snemanja nista več srečala. Foto: Lado Sazonov; arhiv Slovenske kinoteke
Projekcije Doline miru se bosta udeležila tudi v filmu glavna otroška igralca Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler, ki se od snemanja nista več srečala. Foto: Lado Sazonov; arhiv Slovenske kinoteke
brata Dardenne
Jean-Pierre in Luc Dardenne v Cannesu predstavljata film The Unknown Girl, v katerem njuna trenutna muza Adele Haenel raziskuje identiteto mrtve prebežnice. Foto: EPA

Film Franceta Štiglica se vrača na prestižni mednarodni filmski festival, kjer se je leta 1957 predstavljal v tekmovalnem programu. V dvorani Buñuel si bodo gostje festivala ogledali zgodbo o dveh vojnih sirotah, desetletnem Marku (Tugo Štiglic) in nekaj let mlajši deklici Lotti (Evelyne Wohlfeiler), ki sta med bombardiranjem mesta izgubila starše. Otroka skleneta najti dolino miru, o kateri je Lotti pripovedovala babica, Marko pa je prepričan, da gre za dolino, kjer je imel njegov stric hišo in mlin.

Preden zbežita iz sirotišnice, obveščevalna služba Marku izroči pomembno sporočilo o nemški ofenzivi, ki naj bi ga prenesel partizanom. Med svojo pustolovščino v gozdu otroka naletita na ameriškega narednika Jima, ki se je rešil iz sestreljenega letala in skupaj se podajo proti dolini miru, kjer ni sovraštva in vojn.

Nazaj na francosko obalo
Scenarij za film je napisal Ivan Ribič, prva klapa pa je padla 21. aprila 1956. Leto pozneje se je Štiglic s filmom uvrstil med nominirance za zlato palmo za režijo, glavni igralec John Kitzmiller pa je postal prvi temnopolti igralec na tem festivalu, ki je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Z Dolino miru se je Štiglic v Cannesu predstavil drugič, pred tem je bil na festival povabljen z vojno dramo Na svoji zemlji, pozneje pa še s hrvaško produkcijo Deveti krog.

Dolina miru je postala prvi slovenski film, ki je uvrščen v uradni festivalski program Cannes Classics, v katerem ga bodo prikazali ob klasikah svetovnega slovesa.

Vrnitev bratov Dardenne in Mendoze
V tekmovalnem programu se danes predstavljata brata Dardenne, ki se v bitko za zlato palmo tretjič vračata s filmom The Unknown Girl (La fille inconnue). Adele Haenel v njem upodablja mlado zdravnico, ki si prizadeva odkriti identiteto mlade prebežnice, umrle v bližini njene ordinacije. Na sporedu tekmovalne sekcije je tudi Ma'Rosa, s katerim se na festival četrtič vrača filipinski režiser Brillante Mendoza. Tokrat pripoveduje zgodbo o materi štirih otrok, ki z možem vodi trgovino v revnem predelu Manile. Da bi se pretolkla skozi življenje, se ukvarjata tudi s preprodajo manjših količin droge.

Dolina miru skoraj po 60 letih spet v Cannesu
Dolina miru skoraj po 60 letih spet v Cannesu