Dokumentarni film pripoveduje zgodbo  o argentinski plesalki Mariji Fux, ki je življenje zapisala dvema stvarema – plesu in pomoči ljudem s telesnimi in psihičnimi hibami. Foto: Slovenski filmski center
Dokumentarni film pripoveduje zgodbo o argentinski plesalki Mariji Fux, ki je življenje zapisala dvema stvarema – plesu in pomoči ljudem s telesnimi in psihičnimi hibami. Foto: Slovenski filmski center
Ples z Marijo
Film se prek Marijine zgodbe ukvarja tudi z vprašanjem staranja v plesu. Foto: Slovenski filmski center
Ivan Gergolet
Ivan Gergolet je posnel več kratkih dokumentarnih filmov, med njimi tudi Making Arheo. Foto: Slovenski filmski center

Režiser slovenskega rodu je za dokumentarni prvenec izbral zgodbo o 90-letni argentinski plesalki Mariji Fux, ki je življenje posvetila ljudem iz različnih socialnih okolij in s svojo plesno metodo pomagala tudi posameznikom s telesnimi in psihičnimi hibami. Film sledi plesalki, ko ta sprejme svojo zadnjo učenko – sebe in tako začne bitko z omejitvami lastnega, ostarelega telesa.

Film je nastal pod okriljem producentov Igorja Prinčiča iz Transmedie in Miha Černeca iz Staregare, ekipe, ki je sodelovala pri komediji Zoran, moj nečak idiot. Tudi ta koprodukcija se je lani premierno predstavila v sklopu Tedna kritike v Benetkah.
Cvitkovičevi kameri na sledi
Ivan Gergolet, ki se je rodil leta 1977 v Tržiču pri Gorici, je diplomiral na DAMSU v Bologni. Filmu se posveča od leta 1995, med drugim je sledil nastajanju tretjega celovečernega filma Jana Cvitkoviča Arheo (Making Arheo), posnel pa tudi nekaj kratkih dokumentarnih filmov. Kot pomočnik režije in direktor filma je sodeloval pri več mednarodnih projektih.

Pri Plesu z Marijo je z argentinskim koproducentom Davidom Rubiem skrbel tudi za fotografijo. Poleg Marie Fux nastopajo v filmu tudi Martina Serban, Maria José Vexenat, Marcos Ruiz, Macarena Battista, Diana Martinez. Dokumentarni film je nastal ob podpori Slovenskega filmskega centra, celotna postprodukcija pa je potekala v slovenskem studiu Nuframe in na Viba filmu.

Samostojna filmska sekcija Teden kritike, letos jo prirejajo že 29., bo potekala v času najstarejšega filmskega festivala na svetu, in sicer med 27. avgustom in 6. septembrom.