Ameriški režiser, scenarist in producent Martin Scorsese, eno najbolj prepoznavnih imen hollywoodske kinematografije. Foto: EPA
Ameriški režiser, scenarist in producent Martin Scorsese, eno najbolj prepoznavnih imen hollywoodske kinematografije. Foto: EPA
Isabelle Huppert
Isabelle Huppert, ena izmed najbolj cenjenih francoskih filmskih in gledaliških igralk. V svoji karieri je nanizala več kot sto vlog. Foto: EPA

Rim bo tako med 18. in 28. oktobrom že trinajstič gostil velika imena iz sveta filma.

V Rim tudi brez promocije filma
Vedno bolj prepoznavni Rome Film Fest ni tekmovalne narave, je pred dnevi poudaril direktor Festa Antonio Monda in dodal:

"Kar nas dela različne, je to, da umetniki, režiserji, igralci, igralke in producenti pridejo v Rim, tudi če nimajo filma, knjige ali CD-ja, ki bi ga promovirali."

34 premier
Na 13. festu bodo prikazali 60 celovečernih filmov, od tega 34 premierno. Prvič bosta premierno svoja filma v Rimu prikazala dva velika studia.

Sony Pictures bo prikazal zadnji del trilogije Millenium, Dekle v pajkovi mreži, francoski Studio Canal pa film Mia and the White Lion z zgodbo o odnosu 11-letne deklice z levom.

Ameriški režiser Barry Jenkins, katerega Mesečina je leta 2016 dobila oskarja za najboljši film, se bo na Fest vrnil s filmom If Beale Street Could Talk, ki se ukvarja z ameriškim rasizmom in diskriminacijo v 70. letih preteklega stoletja.

Martinu Scorseseju in Isabelle Hupert bodo podelili nagrado za življenjsko delo. Festa se bodo med drugim udeležili tudi Claire Foy, Cate Blanchett, Sigourney Weaver in Michael Moore. Slednji zato, ker bo predstavil svoj dokumentarec Fahrenheit 11/9.

O Netflixu in drugih spletnih videotekah
Projekcije bodo pospremile delavnice in pogovori. Eden od predavateljev bo, denimo, direktor filmskega festivala v Cannesu Thierry Fremaux, ki se bo dotaknil Netflixa in razpravljal o pogosto težkem odnosu med ponudniki spletnih vsebin in filmskimi festivali.

Fest bo 18. oktobra uvedel film Bad Times at the El Royale z Dakoto Johnson in Jeffom Bridgesom v glavnih vlogah.