Film Errementari je dobil nagrado občinstva tudi na festivalu fantastičnega filma v San Sebastiánu, ki je v tem žanru precej relevanten. Foto: IMDb
Film Errementari je dobil nagrado občinstva tudi na festivalu fantastičnega filma v San Sebastiánu, ki je v tem žanru precej relevanten. Foto: IMDb
Celica Dušana Kastelica se spreminja v pravo festivalsko uspešnico. Grossmannova žirija o filmu takole: "K razmišljanju spodbujajoča, univerzalno prepoznavna parabola o uniformnosti in uporu proti njej, povedana z osupljivimi in nepozabnimi znanstvenofantastičnimi gotskimi podobami. Celica je črnohumorno opozorilo za naš čas, moderno tako po obliki kot po vsebini." Foto: IMDb
Ker vreme ni sodelovalo, je bilo nekaj sobotnih projekcij treba izpod milega neba prestaviti v dvorano. Foto: Grossmannov festival/Špela Jambriško

Žirija je ob fotografiji, scenografiji, kostumografiji in posebnih učinkih filma Errementari v obrazložitvi izpostavila tudi mlado igralko Umo Bracaglio, ki je, kot so poudarili, prispevala prepričljivo človeško dimenzijo. Errementari po njihovih navedbah spominja na delo pomembnih žanrskih režiserjev, kot so Ridley Scott (Legenda), Guillermo del Toro (Favnov labirint) in Peter Jackson (Gospodar prstanov). Film o kovaču 19. stoletja, za katerega sovaščani verjamejo, da je sklenil pogodbo s hudičem, je prejel tudi nagrado občinstva.

Po motivih baskovske ljudske pripovedke je režiser Paul Urkijo v svojem prvem celovečercu objavil neznansko zabaven amalgam pravljice, komedije in grozljivke.

Sacha Baron Cohen sreča vampirje
Tik za zmagovalcem je na drugem mestu s posebno omembo žirije pristala norveška črna komedija Vampir Vidar, zgodba o nerodnem vampirju v iskanju ljubezni, ki jo je napisal, produciral in ob Fredriku Waldelandu sorežiral glavni igralec Thomas Aske Berg. "Bergova nalezljiva energija in občutek za ironijo nosita film in spominjata na dela britanskega komika Sache Barona Cohena (Borat, Diktator, Ali G)," je navedla žirija.

Nagrado hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je prejel nemški film Bunch of Kunst - Film o Sleaford Modsd režiserke Christine Franz. Po ocenah žirije je film enostaven, resničen, s pristno človeški ob potrpežljivem portretiranju vzpona skupine v dveh letih, kolikor je trajalo snemanje. Kljub meteorskemu uspehu sta člana skupine ostala zvesta koreninam, brez razkošnega odrskega šova, brez trikov, le dva tipa, ki dasta vse od sebe z mikrofonom, tremi zaboji piva in prenosnikom pri svojem nesramno surovem in neženiranem komentiranju stanja v Veliki Britaniji in drugod.

Avstralski film Cesta Mrtvih: Kronike režiserja Kiaha Roacheja-Turnerja je prejel nagrado Slakov hudi maček za najboljši kratki film. Film si je nagrado prislužil zaradi sposobnosti, da pove kompleksno zgodbo zgolj s podobami in zvoki, brez besede dialoga.

Še eno priznanje za Celico
Nagrado melies d'argent za najboljši evropski fantastični kratki film je prejel slovenski film režiserja Dušana Kastelica z naslovom Celica. "K razmišljanju spodbujajoča, univerzalno prepoznavna parabola o uniformnosti in uporu proti njej, povedana z osupljivimi in nepozabnimi znanstvenofantastično gotskimi podobami. Celica je črnohumorno opozorilo za naš čas, moderno tako po obliki kot po vsebini," je menila žirija.

Hudega mačka za najboljše vino je prejel rumeni muškat 2016 Vinogradništva Kovačič.

Letošnji Grossmanov festival, ki je v Ljutomeru potekal od torka, je ponudil 29 celovečernih igranih filmov, deset dokumentarcev in 53 kratkih filmov iz 29 držav.

Na Grossmannovem festivalu podelili nagrade
Na Grossmannovem festivalu podelili nagrade