Filmski festival v Pulju je bil ustanovljen leta 1955. Foto: Puljski filmski festival
Filmski festival v Pulju je bil ustanovljen leta 1955. Foto: Puljski filmski festival
Sorodna novica Ne pozabi dihati

Celovečerec Ne pozabi dihati scenarista in režiserja Martina Turka, ki je svetovno premiero doživel lani oktobra na rimskem filmskem festivalu, bo na sporedu 19. julija. V filmu spremljamo 15-letnega Klemna, ki ga prizadene bratovo ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo. V filmu igrajo mladi igralci Matija Valant, Tine Ugrin, Klara Kuk in Ronja Matijevec Jerman, ob njih pa še Iva Krajnc Bagola, Nikola Đuričko in Miha Rodman. Film je nastal v produkciji Bela film v koprodukciji z RTV Slovenijo in več tujimi producenti.

Sorodna novica Matej Nahtigal s Korporacijo znova preizkuša meje filma noir

20. julija bo na ogled Korporacija, ki jo je po scenariju Zorana Benčiča režiral Matej Nahtigal. Protagonist filma je policijski inšpektor Leon Gall, ki ga upodablja Primož Vrhovec. V četrti, kjer je odraščal, želi neko podjetje graditi največji stavbni kompleks v zgodovini mesta. Gall izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv. Film je Jani Zupančič prinesel vesno za najboljšo žensko stransko vlogo. Poleg nje v filmu igrajo še Uroš Fürst, Ivo Barišič, Jelena Perčin, Borut Veselko, Lejla Korać, Katarina Stegnar, Matija Vastl, Niko Goršič in Pia Zemljič. Film je nastal v produkciji Lignit filma z več koproducenti.

Sorodna novica Vsi proti vsem

Dan pozneje bo na sporedu slovensko-severnomakedonsko-hrvaška koprodukcija Vsi proti vsem scenarista in režiserja Andreja Košaka, ki je imela mednarodno premiero na 48. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu. Poleg pokojnega Petra Musevskega, ki je v filmu upodobil inšpektorja Berginca, v glavni vlogi skorumpiranega župana igra Vlado Novak, ob njem pa še Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Iva Krajnc Bagola in drugi. Gre za politični triler, postavljen v izmišljeni kraj Rovte, ki govori o demokraciji, volilnih prevarah in razkrajanju družbenih vrednot.

Sorodna novica "Ne opažam žensk, ki bi po svetu s podobnim idiotskim ponosom kot moški gojile svoje konflikte."

22. julija bo na ogled tranzicijska zgodba Metoda Pevca, naslovljena Jaz sem Frenk. V filmu spremljamo Frenka Mavriča, ki z bratom v dediščini po očetu pridobi nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. V glavni vlogi igra Janez Škof, njegovega brata upodablja Valter Dragan. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koprodukcijski partnerji so iz Srbije, Hrvaške in Severne Makedonije.

Film Sin, ki ga podpisuje bošnjaška režiserka in scenaristka Ines Tanović, je odprl lanski festival v Sarajevu, kjer je imel svetovno premiero. V Pulju bo na sporedu 19. julija. Zgodba govori o Armanu, ki sta ga posvojila Jasna in Senad ter pozneje dobila še biološkega sina Dada. Za fotografijo je poskrbel Mitja Ličen, zvok je oblikoval Julij Zornik. Film je nastal v sodelovanju koproducentov iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije, Slovenije in Črne Gore.

Srdan Golubović se je rodil leta 1972 v Beogradu. Iz režije je diplomiral na Fakulteti za dramske umetnosti, kjer zdaj poučuje filmsko režijo. Foto: Kinoatelje
Srdan Golubović se je rodil leta 1972 v Beogradu. Iz režije je diplomiral na Fakulteti za dramske umetnosti, kjer zdaj poučuje filmsko režijo. Foto: Kinoatelje

Film Oče je srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska koprodukcija, ki se je na letošnjem Berlinalu uvrstil v uradni programski sklop Panorama ter prejel nagrado za najboljši film po izboru ekumenske žirije in nagrado občinstva. Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović, ki ga je tudi režiral. Film se začne, ko se ženska pred tovarno z dvema majhnima otrokoma zažge, ker možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo, ki odpelje otroka, skriva cela korupcijska veriga. Film bo na sporedu 24. julija v puljski areni. Vsi drugi omenjeni filmi bodo prikazani v Istrskem narodnem gledališču.

Kratkometražci in študentske stvaritve
V Pulj potuje tudi več kot 20 kratkih in študentskih filmov. Med drugim bodo prikazali z vesno nagrajeni kratki film Raj v režiji Sonje Prosenc in Mitje Lična. V programu študentskih filmov pa bodo predvajali dokumentarec Alzheimer Cafe Martina Drakslerja ter igrani Gaganje Roka Hvale, so še sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), ki je finančno podprl vse omenjene stvaritve.