"Slovenci za film namenimo približno tri milijone evrov, Hrvati sedem, Avstrijci več kot 16, Madžari približno 17, Romunija skoraj deset. Skratka, Slovenci smo na repu Evrope. Osebno mislim, da gre za pomanjkanje slovenske samozavesti na državni ravni, saj bi bil film ob malo večji podpori in malo večjem razmisleku doma in v tujini bolj konkurenčen," meni Marko Naberšnik. Foto: BoBo
false
Naberšnik je bil vedno prepričan, da je Maribor zelo slikovito mesto, zdaj se mu je ob iskanju ustreznih snemalnih lokacij to mnenje le utrdilo. Zgodba v tem slikovitem mestu pa bo malo smešna in malo žalostna, tako kot je tudi življenje. In zgodba mesta, v katerem je industrija večinoma propadla, predstavlja tisti drugi pol. Nekdanji industrijski obrati so bili v ponos celotni nekdanji državi, pravi režiser in Mariborčan, ki ob tem okrca odnos države do strategije na gospodarskem področju in njeno neodločno gospodarsko politiko, tudi toge zakone in zapleteno birokracijo in neprimerno kaznovanje zlorab. A kljub razočaranju ob tem pohvali prebivalce svojega mesta: "Mariborčani so nedvomno ponosni borci. Ne predajo se zlahka." Foto: BoBo

Režiser, ki je s Petelinjim zajtrkom presegel rekordne številke gledanosti slovenskega filma, se pripravlja na snemanje novega celovečernega filma z naslovom Slovenija, Avstralija in jutri ves svet. Že sam naslov nakazuje na lok, ki junaka vodi v želji po uspehu in bitki za lepši jutri – poti do obljubljene dežele oziroma proti boljšemu svetu, ki ga s perspektive Slovenije predstavlja Avstralija.
Osrednja oseba filma je Boris, vzdrževalec v tovarni, ki si želi svoj redni zaslužek oplemenititi s popoldanskim delom v mrežnem marketingu, pri čemer ga spodbuja njegov prijatelj Igor, poleg tega pa se, poročen in oče dveh otrok, zaplete še v ljubezensko afero. Želja po uspehu zamaje temelje njegove družine.
Trud za lepšo prihodnost
Naberšnik je zgodbo označil za "malo smešno in malo žalostno". Vse osebe v filmu si želijo "lepši jutri" in si zanj tudi prizadevajo. "Konec koncev si to želimo tudi v resničnem življenju, prav vsi, brez izjeme. Nekdo najde izpolnitev v delu, nekdo v družini, nekoga drugega osrečujejo hobiji. Stremljenje po sreči in osebni izpolnjenosti je motor vsega, kar počnemo. Eni to počnejo tako, da pri tem bogatijo sebe in okolico, nekateri so pri tem početju lahko tudi destruktivni in mislijo samo nase. Vse to bo del naše filmske zgodbe," pravi režiser.
Pomembno sporočilo filma je tudi to, da sreča ne pride zlahka ali takoj in da se je zanjo treba potruditi, saj je življenje dinamično, stalno spreminjajoče se, zato tudi sreča ni nekaj statičnega. Sporoča tudi, da je dolgotrajna stabilnost nekaj drugega kot hipno zadovoljstvo in da je zadovoljstvo odvisno od več dejavnikov, nanj vpliva tako naš osebni razvoj, izkušnje, kot okolica, v kateri živimo.
Maribor je zelo slikovito mesto
Filmska zgodba se dogaja v Mariboru in bo tako tudi poklon mestu, v katerem se je Naberšnik rodil. "Na Maribor me veže veliko spominov in za določen del zgodbe črpam navdih iz izkušenj," pravi režiser, ki je že dlje časa razmišljal o zgodbi, ki bi v celoti potekala v tem mestu, in jo je s tem filmom končno našel. Želi si predstaviti določene predele mesta, na katere so njegovi prebivalci še posebej ponosni, prepričan pa je tudi, da je Maribor zelo slikovito mesto, kar se zdaj, ko izbirajo lokacije, le še potrjuje. "Maribor pa bo predstavljen v pristni luči, saj sam prihajam iz mesta pod Pohorjem in vem, kaj so tiste točke avtentičnosti, na katere smo na tem koncu Slovenije še posebej občutljivi."

Ker bodo snemali tudi prizore z velikim številom statistov, so v Mariboru pripravili tudi avdicijo in odziv je bil izjemen. V dveh dneh se je zvrstilo več kot petsto kandidatov.
V filmu bodo sicer igrali številni priznani igralci, med njimi Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek, Mojca Simonič, Vlado Novak, Milada Kalezić, Bojan Emeršič, Simon Šerbinek, Tadej Toš. Snemanje se bo začelo maja, v kinematografih pa ga lahko pričakujemo šele v drugi polovici leta 2017.