Zmagovalec letošnjega Filma je postal film Neskončni vozel avtorjev Mitje Mlakarja, Mojce Pernat, Roberta Ribiča, Mihe Šubica in Simona Komarja. Foto: Filofest/Nastja Božič
Zmagovalec letošnjega Filma je postal film Neskončni vozel avtorjev Mitje Mlakarja, Mojce Pernat, Roberta Ribiča, Mihe Šubica in Simona Komarja. Foto: Filofest/Nastja Božič
Filofest
Podeljenih je bilo skupno osem nagrad žirije (glavna se od letošnjega festivala dalje imenuje Filip), dve posebni omembi žirije in nagrada občinstva. Foto: Filofest/Nastja Božič
Filofest
Filmi so bili v povprečju po mnenju organizatorja precej dobro obiskani, največ ljudi pa je bilo na projekciji spletne serije Dan ljubezni, ko je bilo v predavalnici več kot 200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Filofest
V okviru mednarodnega festivala študentske filmske in videoprodukcije je potekala tudi filmska delavnica v sodelovanju z Izobraževalnim središčem RTV-ja. Zmagovalec delavnice je po ponovnem štetju postal Simon Chang. Foto: MMC RTV SLO

Nagrado za najboljši film je prejel Neskončni vozel režiserjev Mitje Mlakarja, Mojce Pernat, Roberta Ribiča, Mihe Šubica in Simona Komarja. Film je dobil tudi nagrado za najboljši scenarij. Omenjeni režiserji se ob ustvarjanju filmov družijo že od leta 2004, ko so posneli prvi film. Neskončni vozel, njihovo letošnje delo, je zgodba, ki govori o mladem ponarejevalcu osebnih dokumentov in koncertnih vstopnic. Zaradi enega izmed svojih izdelkov stranki nakoplje težave s policijo, zato se začnejo težave tudi zanj.
V svoji obrazložitvi za najboljši film so v strokovni žiriji med drugim zapisali, da se "uspešno loteva žanrskega pristopa k filmanju, ki je že v osnovi eden najtežavnejših". Na festivalu so podelili še sedem drugih nagrad žirije in dve posebni omembi. Nagrado za najboljšo režijo so podelili izraelskemu filmu A reason to stay Adiye Orr, za najboljšo igro pa filmu Vsake oči imajo svojega malarja, ki ga je režiral Luka Gluvić.

Preostale nagrade žirije
Najboljši igrani film je postal film Moje mesto režiserjev Žige Divjaka, Matica Drakulića in Jakoba Adlerja, med dokumentarnimi filmi pa je nagrado prejel film švicarske režiserke Nadine Lüchinger Življenje v milnem mehurčku. Nagrado za najboljši animirani film je dobila Večerna pravljica Andraža Sedlarja, nagrado za najboljši eksperimentalni film pa je dobil Tek jedna partija, ki ga je režirala hrvaška režiserka Kaja Ocvirek-Krušić.
S posebno omembo pa je žirija izrazila priznanje še režiserju Matevžu Jermanu za filma Balada in Felix: v vrtincu slave ter celotni ekipi, ki je posnela film Jolly Roger.

Strokovno žirijo so sestavljali režiserja Miha Hočevar in Žiga Virc, Mina Bergant, študentka režije na ljubljanskem AGRFT-ju, in Matic Majcen, neodvisni filmski kritik. Med podelitvijo nagrad je dekan Filozofske fakultete Valentin Bucik, izrazil svojo zahvalo vsem študentom, ki so sodelovali pri izvedbi festivala in izpostavil, da prav strokovna žirija, sestavljena iz tako uglednih strokovnjakov, nagradam daje še večjo težo.

Nagrada občinstva
Skozi ves teden so mladi filmski ustvarjalci dobili priložnost sodelovati v filmski delavnici v sodelovanju z Izobraževalnim središčem RTV-ja. Matias Zemljič, Simon Chang, Matej Bandelj in Miha Ribarić so vsak posneli svoj enominutni film. Za naslov so se odločali med tremi izžrebanimi filmskimi citati in tako posneli kratke filme z naslovi: I see dead people, I'll be back, Why, oh why didn't I take the blue pill? ter I'm king of the world.
Ustvarjalci so naslov za svoj film izžrebali večer pred snemanjem, nato pa so imeli naslednji dan deset ur za realizacijo svoje ideje. Organizatorji festivala so jim priskrbeli vso logistično podporo in igralce, strokovnjaki z radiotelevizije pa tehnično opremo in profesionalce, ki so jim nudili pomoč ter podporo med snemanjem in montažo. Občinstvu je bil najbolj všeč film Simona Changa z naslovom I'll be back, ki mu je dodal še podnaslov, But the baloons won't be.

Mnenje organizatorja
Vodja festivala Borut Kirar je za MMC povedal, da so odzivov zares veseli in nad njimi celo nekoliko pozitivno presenečeni. Študentje so se vseh projekcij in dodatnih spremljevalnih dogodkov udeleževali v velikem številu. Največja je bila tako udeležba na koncertu filmske glasbe v Filharmoniji. Pihalni orkester Krka je namreč napolnil dvorano s 470 sedeži.

Med posebnimi projekcijami je bila najbolj obiskana projekcija spletne serije Dan Ljubezni. Predavalnica številka 34, ki se je med tednom spremenila v kinodvorano, je bila napolnjena do zadnjega sedeža in stopnice, je še dodal Kirar. "Vedeli smo, da je program dober in filmi kakovostni. Upali pa smo, da bo to opazilo tudi naše občinstvo. To nam še največ pomeni."