Prvi rabski filmski festival bodo odprli nocoj v tamkajšnjem poletnem kinu s filmom Nesrečniki francoskega režiserja Ladja Lya. Foto: IMDb
Prvi rabski filmski festival bodo odprli nocoj v tamkajšnjem poletnem kinu s filmom Nesrečniki francoskega režiserja Ladja Lya. Foto: IMDb

Festivalski program se bo osredotočal na predstavitev raziskovalnih filmov. Do 27. avgusta bodo na sporedu filmi, ki raziskujejo aktualne svetovne in lokalne težave ter fenomene. Dogajanje se bo končalo s podelitvijo nagrad.

S prvim filmom v zloglasno pariško sosesko
Prvi rabski filmski festival bodo odprli nocoj v tamkajšnjem poletnem kinu s filmom Nesrečniki francoskega režiserja Ladja Lya. Policijsko dramo, postavljeno v zloglasno pariško sosesko Montfermeil, ki jo je v istoimenskem romanu opisal Victor Hugo, je nagradila žirija letošnjega festivala v Cannesu.

Na sporedu je še Sorry we missed you, novi celovečerec slovitega britanskega režiserja Kena Loacha. Foto: IMDb
Na sporedu je še Sorry we missed you, novi celovečerec slovitega britanskega režiserja Kena Loacha. Foto: IMDb

Ogledati si bo mogoče tudi film Sons of Danmark režiserja Ulaaja Salima. Fiktivna zgodba je umeščena v leto 2025, ko na Danskem na oblast pridejo neonacisti. Na sporedu je še Sorry we missed you, novi celovečerec slovitega britanskega režiserja Kena Loacha. V njem usmerja pogled na težave družine na britanskem trgu dela.

Tudi film s slovensko koprodukcijo
Med celovečerci je tudi zmagovalec letošnjega puljskega festivala Dnevnik Diane Budisavljević hrvaške režiserke Dane Budisavljević in film Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića, pri katerem so sodelovali slovenski koproducenti iz družbe Nora Productions.

Organizatorji festivala so iz tekmovalnega dokumentarnega programa navedli hrvaško premiero nizozemskega filma Bellingcat: Truth in post-truth world, v katerem se režiser Hans Pool ukvarja z razširjenim pojavom lažnih novic in kakšne so možnosti za vrnitev k odgovornemu ter temeljitemu novinarstvu.

Sorodna novica Dana Budisavljević: "Brez ljudi, kot je Diana, človeštva že zdavnaj ne bi bilo."

Doku o zaščiti najmanjšega kita na svetu
Obeta tudi dokumentarec Morje senc avtorjev Richarda Ladkanija, Seana Boglea in Matthewa Podolskega, ki se ukvarjajo z zaščito najmanjšega kita na svetu, vaquita. Vrsta je pred izginotjem zaradi svojega mehurja, ki je za narkokartele in kitajsko mafijo vreden več od kokaina, navajajo na spletni strani festivala. Dokumentarec je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Rabski festival deluje programsko in logistično v sodelovanju s sarajevskim festivalom. Dogajanje se bo zato sklenilo z letošnjim zmagovalcem sarajevskega festivala, so zapisali organizatorji. Nagrajenca iz Sarajeva bodo predvajali na starem mestnem obzidju, ogled filma pa bo mogoč s plovil, ki bodo v zalivčku Padova, so objavili na spletni strani festivala.

Urban & 4, Elemental in Zdenka Kovačiček
Pripravili so tudi bogat spremljevalni glasbeni program, v katerem bodo sodelovali znani hrvaški izvajalci, kot so Urban & 4, Elemental in Zdenka Kovačiček. Festival ima tudi svoj gastronomski del RAFF Gastro. Na Rabu sicer letos zaznamujejo 130. obletnico organiziranega turizma.