Tudi dvakrat odstavljena direktorica FSRS je sodelovala v razpravi NSK o krizi filmske politike. Foto: RTV SLO
Tudi dvakrat odstavljena direktorica FSRS je sodelovala v razpravi NSK o krizi filmske politike. Foto: RTV SLO

Svet pod predsedstvom Janeza Pipana bo pozval odbor DZ za kulturo, šolstvo in šport, naj tematiko vodenja filmskih institucij in filmske proizvodnje uvrsti na dnevni red in o njej razpravlja. Na redni seji se je svet tudi zavezal, da bo razmere na področju filma spremljal in o njih po potrebi ponovno razpravljal.

Spet o FSRS; kriza filmske politike?
Svet je pozdravil izredni nadzor, ki ga je v zvezi s poslovanjem Filmskega sklada RS (FSRS) odredil minister za kulturo Vasko Simoniti. Med razpravo so člani sveta ugotovili, da je v resni krizi vodenje FSRS, za film pristojne institucije, upravljanje s finančnimi sredstvi, namenjenimi filmu, morda pa je v krizi tudi sama kulturna politika na področju filma.

V razpravi so poleg članov sveta - od sedmih članov so se seje udeležili štirje - sodelovali predstavniki ministrstva za kulturo, Filmskega sklada RS in producentov, pa tudi pred nekaj dnevi imenovani novi podpredsednik nadzornega sveta sklada Igor Prodnik in zainteresirane javnosti. Med zadnjimi so "pričali" prejšnji v. d. direktorja sklada Stane Malčič, ki je izoblikoval za nekatere sporni nabor filmskih projektov za leto 2007, odstavljena podpredsednica nadzornega sveta sklada Marjetica Mahne in Irena Ostrouška, po lastnih besedah "dvakrat razrešena" (direktorica sklada) - enkrat z utemeljitvijo in enkrat brez nje.