Na predavanju o avstrijskem neodvisnem filmu je bila osrednja pozornost namenjena razvpitima avstrijskima režiserjema Michaelu Hanekeju (na sliki) in Ulrichu Seidlu. Foto: EPA
Na predavanju o avstrijskem neodvisnem filmu je bila osrednja pozornost namenjena razvpitima avstrijskima režiserjema Michaelu Hanekeju (na sliki) in Ulrichu Seidlu. Foto: EPA
Simon Popek
Na okrogli mizi so o neodvisnosti filma razpravljala številna znana imena iz sveta filma. Pridružil se jim je tudi letošnji programski direktor festivala Simon Popek. Foto: RTV SLO

Filmska šola, ki jo prireja revija Ekran, je potekala v okviru spremljevalnih prireditev letošnjega LIFFa. Različni predavatelji so skušali odgovoriti na vprašanje, kaj pomeni neodvisnost pri filmu in od katerih dejavnikov je film pravzaprav odvisen. Brezplačna predavanja in okrogla miza so potekali v Cankarjevem domu.

Avstrijski in azijski neodvisni film
Filmska šola je učence v svoje klopi povabila že, ko je v Cankarjevem domu o avstrijskem neodvisnem filmu predaval Christoph Huber, filmski kritik in evropski urednik filmske revije Cinema Scope.

Huber je osrednjo pozornost namenil dvema priznanima avstrijskima režiserjema Michaelu Hanekeju in Ulrichu Seidlu, ki sta s svojimi spornimi filmi najbolj zaslužna zato, da je v prejšnjem desetletju avstrijski film zaslovel na svetovnem festivalskem prizorišču. Sledilo je predavanje o neodvisni filmski sceni jugovzhodne Azije. Ustanovitelj in glavni urednik spletne filmske revije Criticine Alexis A. Tioseco je predaval o neodvisnosti v petih državah Jugovzhodne Azije (Indoneziji, Maleziji, Filipinih, Singapurju in Tajski) ter izpostavil njihove podobnosti in razlike.

Sobotni "pouk" se je končal s projekcijo filipinskega filma Squatterpunk režiserja Khavna de la Cruza v Slovenski kinoteki. Film prikazuje življenje otrok v revnih primestnih skupnostih Manile, predvajan pa je bil ob živi glasbeni spremljavi.

Tudi okrogla miza na temo neodvisnega filma
Filmska šola se je nadaljevala s predavanjem filmskega kritika in pisca strokovnih knjig o filmu Adriana Martina o neodvisnosti filma skozi zgodovino. Ekranova filmska šola je sklenila z okroglo mizo Neodvisnost neodvisnega filma, na kateri so sodelovali Simon Popek, Gabe Klinger, Christoph Huber, Alexis Tioseco, Adrian Martin, Khavn de la Cruz in gostje festivala Mike Ott, Jeffs Nichols, James Benning ter Hal Hartley.

K. S.