S četrtkom je Slovenski filmski center znova osvežil seznam filmov, ki so v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma brezplačno dostopni. Na ogled jih podarjajo domači filmski ustvarjalci v sodelovanju s SFC-jem, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture. Filmi so na povezavi bsf.si dostopni sedem dni.

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja. Foto: SFC
Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja. Foto: SFC

Dušan Moravec v filmu Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja (2018) vizualno s pomočjo animacije, vsebinsko pa s pripovedko Kurent predstavi vse bistvene sestavine literature Ivana Cankarja. O enem največjih slovenskih pisateljev spregovorijo poznavalci njegovega izjemnega opusa. Posebnost filma so animirane sekvence, ki slikajo čas pred prvo svetovno vojno in takoj po njej, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena, so zapisali na SFC-ju. V filmu igrajo Jurij Souček (interpret Kurenta), Matjaž Pikalo (Ivan Cankar), Peter Dirnbek (Rok Kurent) in Neža Verdonik (Muza).

Komedija solz. Foto: SFC
Komedija solz. Foto: SFC

Komedija solz iz leta 2016 z bridkim humorjem odstira podobo družbe, ki jo razjedajo sovraštvo, rasizem in ksenofobija. Filmski kritik Denis Valič je o celovečerni igrani drami med drugim zapisal, da "že s samim posrečenim izborom in karakterizacijo likov, prek katerih tako čudovito ujame oba obraza tega istrsko-primorskega okolja, na eni strani tistega, z grenkobo prežetega in vseskozi jeznega duha, ki živi v preteklosti in se čuti dolžnega, da je v večnem boju z do njega domnevno sovražno nastrojeno sedanjostjo, ter na drugi že prav ganljivo toplo in človeško dušo številnih ljudi iz tega okolja, Sosič pove več kot številne druge zgodbe na to temo".

Robutanje koruze. Foto: SFC
Robutanje koruze. Foto: SFC

V filmu igrajo Marjuta Slamič, Ivo Barišič, Mojca Lavrič, Katerina Antler, Tina Gunzek, Matija Rupel, Luna Jurančič Šribar in Ivo Selj.

O danes je dostopen tudi film Sočasje, v katerem se je interdisciplinarni umetnik Miha Vipotnik leta 2017 posvetil zgodbi pokojnega pesnika Jureta Detele. V dokumentarno-igranem filmu z nekaterimi izgubljenimi posnetki je glavno vlogo odigral igralec in pesnik Andraž Polič. Zgodba o izgubljenih dokumentarnih posnetkih v filmu je resnična. Po naključju najdeni posnetki so hkrati tudi redka introspekcija v samo bistvo umetniškega ustvarjanja.

Pappenstory - štorija o slovenskem amaterskem gledališču SAG Trst. Foto: SFC
Pappenstory - štorija o slovenskem amaterskem gledališču SAG Trst. Foto: SFC

Konflikt med politiko in umetnostjo
Na izbiro je še celovečerec Martina Turka Pappenstory - štorija o slovenskem amaterskem gledališču SAG Trst (2017), ki ni le zgodba o gledališkem ansamblu in njegovi dobi, ampak je tudi prikaz konflikta med politiko in umetnostjo. SAG je sestavljalo več mladih navdušencev, duša gledališča pa so bili Sergej Verč, Boris Kobal, Ivan Verč in Bogomila Kravos.

V sklopu kratkih filmov je film Robutanje koruze, ki ga prav tako podpisuje Martin Turk, ter kratki dokumentarni film Samorastniške kronike režiserja Igorja Pedička, ki pripoveduje o leta 1971 ustanovljeni Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem.

V otroškem in mladinskem programu so dodali tri nove epizode animiranih serij Deželica PimPan režiserke Polone Sepe ter fantazijski kratki animirani film Catican režiserk Asje Trost, Ines Sambas in Mery Gobec.