Plamen in Citrona odkriva slabo poznani del danske zgodovine in tudi že pozabljeno zgodovino za same Dance, saj je po številu gledalcev v danskih kinematografih močno prednjačil tudi pred mednarodnimi uspešnicami, kot so Indiana Jones 4, Mamma mia in Kvantum sočutja. Foto:
Plamen in Citrona odkriva slabo poznani del danske zgodovine in tudi že pozabljeno zgodovino za same Dance, saj je po številu gledalcev v danskih kinematografih močno prednjačil tudi pred mednarodnimi uspešnicami, kot so Indiana Jones 4, Mamma mia in Kvantum sočutja. Foto:
Aplavz
V filmu Aplavz je Paprika Steen za vlogo igralke, ki si po zdravljenju zasvojenosti poskuša urediti življenje, prejela nagrado za najboljšo igralko. Ženska srednjih let se v filmu sooča s praznino v osebnem življenju, poskuša znova navezati stik z otroki in se vrniti na gledališke deske. Foto: Imdb

Teden danskega filma na Televiziji Slovenija se bo v okviru niza Dediščina Evrope začel danes ob 21.55 s filmom Plamen in Citrona. Zgodba nas popelje v Köbenhavn leta 1944. Štiri leta predtem je Dansko v enem samem dnevu okupirala nacistična Nemčija. Proti zavojevalcem se neustrašno borita tudi Plamen in Citrona, prvi zaletav in idealistični borec za pravico, ki upa, da se bo njegov narod nekega dne z vso močjo spopadel z Nemci, drugi je oprezen družinski človek. Ko pa jima vodja odporniškega gibanja ukaže likvidacijo dveh nemških častnikov, Plamen ob srečanju z nemških polkovnikom Gilbertom prvič okleva. Pozneje se vanj naseli dvom o soborcih, kmalu pa oba ugotovita, da ne moreta verjeti prav nikomur, zato na lastno pest načrtujeta likvidacijo vodje gestapa za celotno Dansko. Film je režiser Ole Christian Madsen posnel po resničnih dogodkih.
V torek, 22. maja, ob 23. uri bo na 2. programu film Martina Zandvlieta Aplavz, v katerem je Paprika Steen odlično odigrala vlogo slovite gledališke igralke, ki se spopada s propadlim zakonom, lastno zasvojenostjo in odvzemom skrbništva svojih dveh otrok. Za to vlogo je prejela nagrado v Karlovih Varih. Njena igralka, Thea Barfoed, se po zdravljenju odvisnosti vrača na odrske deske, doma pa se znajde v popolnoma izpraznjenem prostoru. Čaka jo nova priložnost, a se pri tem spopada z notranjimi stiskami in strahovi, zelo podobnimi tistim, ki so povzročili njeno zasvojenost.
Še ena ljubezenska zgodba, kot je naslov filma, nas čaka v petek, 25. 5., ob 22. uri. Vizualno močan in napet film, poln preobratov, je zrežiral danski režiser Ole Bornedal, ki je v devetdesetih navdušil z izjemnim trilerjem Nočni čuvaj. Ljubezenska kriminalna drama iz leta 2007 pripoveduje zgodbo o zdolgočasenem družinskem policijskem fotografu, ki mladi, v prometni nesreči hudo poškodovani Juliji, nudi prvo pomoč in jo pozneje obišče v bolnišnici, kjer spozna njeno aristokratsko družino. Tako Julija, ki ob prebuditvi iz kome ostane brez spomina, kot njena družina fotografa zamenjajo za Julijinega fanta, dokler se Juliji ne začnejo vračati nenavadne podobe prejšnjega življenja.
Sobota bo rezervirana za otroke. Akcijski film Martina Schmidta Lovci na pošasti so najpogosteje označili kot otroško verzijo znamenite komedije Izganjalci duhov (Ghostbusters). Oliverjev dedek je bil nekoč legendarni lovec na pošasti, zdaj pa je za to nalogo izbran prav Oliver. Ko pošast obsede prav njegove starše, se mora Oliver izredno potruditi in zbrati dovolj poguma, da se poda na lov.