Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Matematičarka v skupno tridelni dokumentarni seriji razkriva razvoj te vede – matematike, vse od njenih začetkov v filozofiji do statusa univerzalnega jezika, ki podpira vso preostalo znanost. Odgovoriti poskuša na vprašanje: "Od kod izvira matematika – smo si jo ljudje izmislili ali zgolj odkrili?"

Zveza med milozvočno glasbo in matematiko
V prvem delu Hannah Fry odpotuje v čas starih Grkov, da bi ugotovila, zakaj so bili tako očarani nad zvezo med milozvočno glasbo in matematiko. Vzorci, ki so jih v glasbi prepoznali naši predniki, so povsod okoli nas, v načinu razporeditve sončničnih semen in v številu cvetnih lističev. Tudi za obliko najmanjših gradnikov živega sveta, kot so virusi, se zdi, da sledi matematičnim pravilom. Vse to govori v prid trditvi, da matematiko odkrivamo.

Prvi del dokuserije Čarobna števila bo na sporedu nocoj ob 20. uri na Drugem programu Televizije Slovenija.

Hannah Fry, rojena februarja 1984, je matematičarka, avtorica, predavateljica, radijska in televizijska voditeljica, podkasterka in javna govorka. Doktorirala je iz dinamike fluidov na University College v Londonu (UCL).

Na BBC-ju je ustvarila že več dokumentarnih oddaj, med drugim je leta 2018 vodila oddajo o možnih vplivih pandemije gripe.

30. marca 2014 na je imela na Univerzi v Binghamtonu TED-ovo predavanje z naslovom Matematika ljubezni, ki si je na YouTubu zbralo že več kot 4,3 milijona ogledov. Po odmevnem predavanju je izdala knjigo Matematika ljubezni: vzorci, dokazi in iskanje končne enačbe, v kateri uporablja statistične in podatkovno-znanstvene modele za zmenke, spolnost in poroko.

Čarobna števila - skrivnostni svet matematike s Hannah Fry: Števila kot bog