Spletna stran IMDb. Foto: IMDb
Spletna stran IMDb. Foto: IMDb

V želji popraviti nastalo škodo so se odločili za ponovni pregled pravilnika in naredili popravke.

Morebiti vodi v nadlegovanje in diskriminacijo ...
Praksa je znana kot "mrtvo poimenovanje", saj lahko razkritje njihovih rojstnih imen povzroči stres in morebiti vodi v nadlegovanje in diskriminacijo, poroča spletni portal Deadline.

"Kot odgovor na povratne informacije, ki smo jih prejeli od naših transspolnih uporabnikov in drugih miselnih voditeljev iz industrije zabave, smo na IMDb-ju pred kratkim posodobili politiko rojstnih imen," je v izjavi za Deadline danes dejal tiskovni predstavnik IMDb-ja.

IMDb tako zdaj dovoljuje odstranitev rojstnih imen, če rojstno ime ni splošno znano in oseba ne bo več prostovoljno uporabljala svojega rojstnega imena. Če želi nekdo odstraniti rojstno ime, se mora oseba ali njen predstavnik obrniti na osebje za podporo strankam IMDb-ja in izpolniti zahtevek za odstranitev rojstnega imena, je še povedal predstavnik najbolj znane baze filmov.

Odstranili bodo pojavitve imena, a ne vseh
Ko bo v prihodnje ekipa IMDb-ja ugotovila, da je treba v skladu s tem posodobljenim postopkom odstraniti rojstno ime posameznika, bodo pregledali in odstranili vse pojavitve imena na biografski strani tega posameznika na IMDb-ju.

Vendar pa to ne bo veljalo za pojavitve zunaj strani, na kateri so zbrani podatki o določeni osebi. V bazi bo ostalo zapisano rojstno ime, če je bilo to navedeno kot del ekipe filma ali TV-serije. Tako lahko "na stotinam milijonov uporabnikov IMDb-ja še naprej zagotavljamo izčrpne informacije o avtorjih filmskih in televizijskih projektov, s čimer se ohrani dejanski zgodovinski zapis z natančnim prikazom tega, kar je navedeno na zaslonu", so svojo odločitev pojasnili pri filmski bazi.