Plakat za film Dva papeža. Foto: IMDb
Plakat za film Dva papeža. Foto: IMDb

Film, v katerem Hopkins uteleša tradicionalno usmerjenega papeža Benedikta XVI. in Pryce njegovega liberalnejšega naslednika Frančiška, so v večini posneli v razkošni repliki vatikanske Sikstinske kapele.

Dovoljenje za plakat je dala vatikanska kongregacija Propaganda Fide, ki z izkupičkom financira katoliške misije po vsem svetu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Celovečerec, ki so ga na Netflixu začeli "pretakati" 20. decembra, je režiral brazilski režiser Fernando Meirelles, širše poznan po celovečercih Božje mesto in Zvesti vrtnar. Scenarij pa je delo novozelandskega pisatelja Anthonyja McCartena. Knjiga je izšla pri založbi Penguin.

"Film sem posnel, ker sem velik oboževalec papeža Frančiška. Mislim, da je zelo pomemben glas v današnjem svetu," je po pisanju Reutersa Meirelles povedal jeseni na londonskem filmskem festivalu.

Dramatična upokojitev Benedikta
Katoliška cerkev ima prvič v sedmih stoletjih, od leta 1415, dva živeča papeža. Filmska zgodba temelji na resnični zgodbi o dramatični upokojitvi papeža Benedikta XVI. v letu 2013, ki ji je sledil nastop njegovega naslednika, papeža Frančiška.

Film se večkrat omenja kot kandidat za oskarja, posebno po tem, ko je dobil štiri nominacije za zlate globuse, in sicer za najboljšo celovečerno dramo, najboljši scenarij ter za glavno in stransko moško vlogo.