Le slabe tri tedne pred dogodkom so se dokončno odločili, da se odrečejo voditelju in da bodo slavnostni dogodek vodili pač sami podeljevalci kipcev. Foto: Reuters
Le slabe tri tedne pred dogodkom so se dokončno odločili, da se odrečejo voditelju in da bodo slavnostni dogodek vodili pač sami podeljevalci kipcev. Foto: Reuters

Za kakšno se bo letošnja podelitev izkazala, bomo vso noč v živo spremljali na MMC-ju, v ponedeljek ob 11. uri pa bo Ana Jurc v MMC-analizi gostila filmska kritika Igorja Harba in Andreja Gustinčiča, s katerima se bo pogovarjala o zmagovalcih in drugih zanimivih ter presenetljivih razpletih zlate noči.

Kako pred zaslone privabiti čim večje število gledalcev?
Med odštevanjem dni do 91. razglasitve kipcev je letos Akademijo za filmsko umetnost in znanost preganjal velik strah, da bo številka gledalcev prenosa nižja od pričakovanj, kot se je to zgodilo v zadnjih letih. Ratingi lanskega prenosa so bili najnižji v novem tisočletju, saj si je le 26,5 milijona gledalcev ogledalo slovesnost. Samo štiri leta prej je bila ta številka 43,74 milijona gledalcev. Tako je vodstvo akademije poskusilo z nekaj novimi prijemi, začeli so eksperimentirati z uvajanjem sprememb, ki so druga za drugo naletele na zgrožene odzive profesionalne in oboževalske javnosti in prinesle letošnji podelitvi vnaprejšnji slab sloves.

Sorodna novica Kendrick Lamar in SZA svoje nominirane pesmi na oskarjih nočeta izvajati

Odločili so se, da iz neposrednega prenosa umaknejo podelitev nekaterih nagrad, da bi bila prireditev za gledalce izza zaslonov bolj gledljiva, in uvedli novo kategorijo za izjemne dosežke v popularnem filmu. Po številnih kritikah in odprtem pismu, pod katerega so se podpisali številni hollywoodski težkokategorniki, so na koncu vendarle umaknili odločitev, da podelitve štirih kipcev ne bodo prenašali po televiziji, uvajanje nove kategorije pa začasno prestavili na prihodnje leto.

Obenem je preteklost "homofobnih tvitov" odnesla voditelja Kevina Harta, zaradi česar bo prvič v treh desetletjih slovesna podelitev potekala brez osrednjega voditelja. Le slabe tri tedne pred dogodkom so se dokončno odločili, da se odrečejo voditelju in da bodo slavnostni dogodek vodili pač sami podeljevalci kipcev. To se ni zgodilo že od neslavnega leta 1989. Tedaj je producent oskarjev Allan Carr odločil, da jo izvedejo brez osrednjega voditelja in na ta način dajo več prostora slavnim podeljevalcem. Dogodek se je zapisal v zgodovino kot sploh daleč najslabša podelitev oskarjev, polom pa je uničil Carrovo kariero.

Igralski obrazi, ki poosebljajo osem najboljših filmov letošnje tekme za oskarje. Foto: Reuters
Igralski obrazi, ki poosebljajo osem najboljših filmov letošnje tekme za oskarje. Foto: Reuters

V petek je v medijih odjeknil še dodaten zaplet, in sicer da Kendrick Lamar in SZA ne bosta v živo izvajala svojega za zlati kipec nominiranega singla All The Stars iz filma Črni panter. A to vsaj ne bo prispevalo k daljši podelitvi, glavni skrbi producentov. Organizatorji pravijo, da letošnji televizijski prenos na programu ABC ne bo daljši od treh ur, skupno pa bodo podelili 24 oskarjev.

Skupno bodo podelili 24 oskarjev. Foto: AP
Skupno bodo podelili 24 oskarjev. Foto: AP

Osem filmov v tekmi za najboljšega
Med najboljše filme sta se prvič prebila Netflixov film in Marvelov blockbuster. Prav črno-bela Netflixova drama Roma je eden izmed filmov, ki letos s po desetimi nominacijami velja za največja favorita. Romi Alfonsa Cuarona, v kateri je mehiški režiser portretiral svoje otroštvo v 70. letih v Ciudádu de Méxicu, se na vrhu po številu nominacij pridružuje še Najljubša grškega cineasta Jorgosa Lanthimosa, ki spremlja šibko kraljico Ano, v imenu katere v resnici vlada njena prijateljica Lady Sarah.

Romi in Najljubši s po osmimi nominacijami sledita filma Zvezda je rojena, ljubezenska zgodba o izkušenem glasbeniku Jacksonu Mainu in mladi umetnici Ally na vzponu slave, in Mož iz ozadja, ki spremlja politično pot Dicka Cheneyja, enega najvplivnejših podpredsednikov ZDA.

Med nominirani za najboljši film so še Črni panter režiserja Ryana Cooglerja in trije, ki temeljijo na resničnih zgodbah, to so Bohemian Rhapsody režiserja Bryana Singerja, Zelena knjiga režiserja Petra Farrellyja in Črni KKKlanovec režiserja Spika Leeja.

Roma tudi med tujejezičnimi nominiranci
Med nominiranimi ni po mnenju kritikov enega najboljših filmov leta Hladna vojna Pawla Pawlikowskega, ki pa se bo skupaj z Romo potegoval za oskarja v kategoriji filmov v tujem jeziku. Nominacije v tej kategoriji so prejeli še nemški film Never Look Away, japonski Tatiči in libanonski Kafarnaum. Podpisujejo jih Florian Henckel von Donnersmarck, Hirokazu Kore-eda in Nadine Labaki.

Na režiserskega oskarja lahko upajo Cuaron, Lee, Lanthimos, Pawlikowski in McKay.

Sorodna novica Nov val obtožb pedofilije na račun režiserja Bryana Singerja

Za oskarja za glavno moško vlogo so nominirani Christian Bale, ki je utelesil Dicka Cheneyja, Cooper, ki je utelesil Jacksona Maina, Rami Malek, ki je v filmu Bohemian Rhapsody utelesil Freddieja Mercuryja, Viggo Mortensen, ki je kot Tony Lip v filmu Zelena knjiga glasbenika Dona Shirleyja vozil od koncerta do koncerta, ter Willem Dafoe, ki je v filmu At Eternity's Gate upodobil Vincenta van Gogha.

Skoraj zanesljiva zmaga za Glenn Close
V ženski konkurenci se za oskarja potegujejo Yalitza Aparicio, ki je v Romi upodobila služkinjo Cleo, Glenn Close, ki je v filmu Žena upodobila potrpežljivo ženo z Nobelovo nagrado nagrajenega pisatelja ‒ napovedujejo ji skoraj zanesljivo zmago ‒, Olivia Colman, ki je v filmu Najljubša upodobila Lady Sarah, Lady Gaga, ki je v Zvezda je rojena upodobila glasbenico Ally, ter Melissa McCarthy, ki se je z vlogo Lee Israel izkazala v filmu Can You Ever Forgive Me?.

Na oskarja za najboljšo stransko moško vlogo lahko upajo Mahershala Ali (Zelena knjiga), Sam Elliott (Zvezda je rojena), Adam Driver (Črni KKKlanovec), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) in Sam Rockwell (Mož iz ozadja).

Na oskarja za žensko stransko vlogo pa Amy Adams (Mož iz ozadja), Marina de Tavira (Roma), Regina King (If Beale Street Could Talk), Emma Stone (Najljubša) in Rachel Weisz (Najljubša).

Brez zlatega kipca, a z vrečko dobrot
Kmalu bo znano, kateri od nominirancev bodo v rokah držali zlati kipec, najvišje priznanje Hollywooda, vendar pa tudi tisti brez nagrad ne bodo šli domov praznih rok. T. i. goodie bag, torba prestižnih dobrot, ki jo dobi vsak nominiranec, je vredna več sto tisoč dolarjev, v njej pa so letos med drugim prigrizki iz konoplje. V vrečki se med drugim znajdejo še luksuzno potovanje na Galapagos, Islandijo, Kostariko ali Panamo, kozmetični tretmaji v vrednosti 30.000 dolarjev, portret iz stekla, ure z osebnim trenerjem in celo povodec za psa, so zapisali na portalu RTE.

Nominiranci po posameznih kategorijah:

NAJBOLJŠI FILM
Črni panter
Črni Kkklanovec
Bohemian Rhapsody
Najljubša
Zelena knjiga
Roma
Zvezda je rojena
Mož iz ozadja
NAJBOLJŠA REŽIJA
Spike Lee - Črni Kkklanovec
Pawel Pawlikowski - Hladna vojna
Yorgos Lanthimos - Najljubša
Alfonso Cuaron - Roma
Adam McKay - Mož iz ozadja
NAJBOLJŠA IGRALKA V GLAVNI VLOGI
Yalitza Aparicio - Roma
Glenn Close - The Wife
Olivia Colman - Naljubša
Lady Gaga - Zvezda je rojena
Melissa McCarthy - Can You Ever Forgive Me?
NAJBOLJŠI IGRALEC V GLAVNI VLOGI

Christian Bale - Mož iz ozadja
Bradley Cooper - Zvezda je rojena
Willem Dafoe - At Eternity's Gate
Rami Malek - Bohemian Rhapsody
Vigo Mortensen - Zelena knjiga
NAJBOLJŠA IGRALKA v STRANSKI VLOGI

Amy Adams - Mož iz ozadja
Marina de Tavira - Roma
Regina King - If Beale Street Could Talk,
Emma Stone - Najljubša
Rachel Weisz - Najljubša
IGRALEC V STRANSKI VLOGI
Mahershala Ali - Zelena knjiga
Adam Driver - Črni Kkklanovec
Sam Elliott - Zvezda je rojena
Richard E. Grant - Can You Ever Forgive Me?
Sam Rockwell - Mož iz ozadja
NAJBOLJŠI TUJEJEZIČNI FILM
Libanon - Capernaum
Poljska - Hladna vojna
Nemčija - Never Look Away
Mehika - RomaJaponska - Tatiči
FOTOGRAFIJA
Łukasz Žal - Hladna vojna
Robbie Ryan - Najljubša
Caleb Deschanel - Never Look Away
Alfonso Cuarón - Roma
Matthew Libatique - Zvezda je rojena

NAJBOLJŠI IZVIRNI SCENARIJ
Najljubša
First Reformed
Zelena knjiga
Roma
Mož iz ozadja
NAJBOLJŠI PRIREJENI SCENARIJ
The Ballad of Buster Scrruggs
Črni KkklanovecCan You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
Zvezda je rojena
SCENOGRAFIJA
Črni panter
Najljubša
Prvi človek
Mary Poppins se vrača
Roma
MASKA IN LIČENJE
Border
Marija Škotska
Mož iz ozadja
POSEBNI UČINKI
Maščevalci: Brezmejna vojna
Christopher Robin
Prvi človek
Igralec št. 1
Solo: Zgodba Vojne zvezd
NAJBOLJŠI DOKUMENTAREC

Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG
ORIGINALNA GLASBENA PODLAGA
Črni Kkklanovec
Črni panter
If Beale Street Could Talk
Isle of Dogs
Mary Poppins Returns
Najboljša Izvirna pesem
All The Stars - Črni panter
I’ll Fight - RBG
Shallow - Zvezda je rojena
When A Cowboy Trades His Spurs For Wings - The Ballad of Buster Scruggs
The Place Where Lost Things Go - Mary Poppins Returns

KOSTUMOGRAFIJA
The Ballad of Buster Scruggs
Črni panter
Najljubša
Mary Poppins se vrača
Marija Škotska
FILMSKA MONTAŽA
Črni Kkklanovec
Bohemian Rhapsody
Najljubša
Zelena knjiga
Mož iz ozadja
CELOVEČERNI ANIMIRANI FILM
Neverjetni 2
Otok psov
Mirai
Ralph ruši Internet
Spider-Man: Novi svet
KRATKI IGRANI FILM
Detainment
Fauve
Marguerite
Mother
Skin
KRATKI ANIMIRANI FILM
Animal Behaviour
Bad
Late Afternoon
One Small Step
Weekends
MONTAŽA ZVOKA
Črni panter
Bohemian Rhapsody
Prvi človek
Tiho mesto
Roma
MEŠANJE ZVOKA
Črni panter
Bohemian Rhapsody
Prvi človek
Roma
Zvezda je rojena