"Kako je že Douglas Sirk rekel Fassbinderju? Za dobro melodramo potrebuješ spermo, kri in solze. In vse to lahko najdete v tem filmu," pravi režiser, ki s svojimi filmi pogosto provocira. Foto: Kinodvor
Štirje levi
Kako amaterska teroristična celica načrtuje svoj bombni napad? Duhovita politična satira o štirih možeh v angleškem mestu, ki jim ravnanje družbe do muslimanov sicer ni po godu, terorizem pa jim tudi ne gre od rok. Foto: Kinodvor
Na morje
S filmom Na morje! režiser izpoveduje svoje občudovanje do načina življenja ribičev v Chindhorru. Pripovedi pa se ne loteva z intelektualno distanco, ampak ustvarja vizualno izkustvo, ob katerem se lahko gledalec vživi v življenja likov. Foto: Kinodvor
Na sledi očetu
Na sledi očetu je sedemnajstletna Ree Dolly, ki živi z duševno bolno materjo ter mlajšima bratoma in sestro na zakotnem podeželju. Ker družini grozi, da bo ostala brez strehe nad glavo, se poda v iskanje očeta. Foto: Kinodvor

Kinodvorov letni kino v atriju Slovenskih železnic, na kratko Kinodvorišče, bo do 14. julija prikazal štiri filme. Vsak teden se bo ob 21. uri odvrtel drug film, dvorišče pa je najprej gostilo film Na morje! mehiškega režiserja Pedra Gonzáleza-Rubia, minimalistično upodobitev odnosa med očetom in petletnim sinom, ki v neokrnjeni modrini mehiškega koralnega grebena spletata tesno vez v sozvočju z naravo in tradicijo.
Od satiričnega islamizma do podeželskega noira
Meditativni modrini bo sledila duhovita politična satira na temo islamskega terorizma britanskega režiserja Chrisa Morrisa Štirje levi, o kateri revije Time zapisal, da je "najdrznejša in najbolj črna politična komedija po Dr. Strangelovu.« O "krmarjenju skozi absurdnosti življenja s poetično, dobrodušno trpežnostjo" pripoveduje ameriški neodvisni film in štirikratni oskarjev nominiranec Na sledi očetu režiserje Debre Granik. Preprosta zgodba po istoimenskem romanu Daniela Woodrella, pisca t. i. podeželskega noira, se odvija v zakotnem podeželju, kjer se sedemnajstletna Ree Dolly odpravi v iskanje očeta, ki je družinsko hišo zastavil kot varščino, nato pa izginil brez sledu. Kinodvorišče se bo zaprlo 14. julija s prireditvijo Motovun v Kinodvoru. Festival se bo predstavil z psihedelično melodramo V prazno Gasparja Noéja, kar bo tudi edina priložnost za ogled filma na slovenskih planih. Noé je poznan kot velik provokator, mojster perverzije in transgresije, ki v soočanju s temno platjo človeške narave preizkuša trpežnost gledalcev. Močno je razburil s filmom Nepovratno, V praznino pa opisujejo kot sanjski eksperiment digitalnih efektov, halucinantnih podob, ambientalne elektronike in evforičnih barv, ki je v Cannesu 2009 razdvojil kritiko in občinstvo.
V času Kinodvorišča za Kinodvor velja poletni urnik z dvema projekcijama, ob 19.00 in ob 21.30, v nedeljah ob 19. uri pa bo filmska ponudba zadovoljevala vse zamudnike s filmi, ki ste si jih želeli ogledati med letom, pa vam to ni uspelo.
Med Kinodvoriščem in Filmom pod zvezdami
Teden med 14. in 27. julijem bo Kinodvor predstavil še sporni film Mladena Djordjevića Življenje in smrt porno tolpe ter Občutljivi sin: Projekt Frankenstein madžarskega režiserja Kornela Mundruczoa. V tem času bo Kinodvor kot mobilni kino gostoval tudi v Atlantisu.
Grajski filmi pod zvezdami
Tudi tokrat bo avgusta odprt letni kino na dvorišču Ljubljanskega gradu. Izbor odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, med drugim Kinodvorove največje uspešnice in nekaj najodmevnejših filmov zadnjega ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, se bo odvrtel od 28. julija od 20. avgusta, od 24 filmov pa bo kar osem premier in predpremier.
Pomočnik direktorice za umetniški program Koen van Daele je izpostavil filme Ču do vi to Alejandra Gonzalesa Inarrituja, Tam nekje Sofie Coppola, tujejezičnega oskarjevca Skrivnost njihovih oči, dobitnika nagrade žirije v Cannesu Božji možje in že omenjenega Na sledi očetu. Na filmskem platnu pod milim nebom bodo tudi projekcije animiranega filma Skrivnost iz Kellsa, Leighove drame Še eno leto in filmski hiti, kot so Kraljev govor, Črni labod in Socialno omrežje.
Rekordno število slovenskih premier
Ljubljansko premiero bosta doživeli komedija Upokojeni, oboroženi, nevarni režiserja Roberta Schwentkeja in Besa Srđana Karanovića. Med slovenskimi premierami bodo klasična romanca Vse, kar dovoli nebo režiserja Douglasa Sirka, filmska adaptacija Charlotte Brönte Jane Eyre režiserja Caryja Fukunage, drugi celovečerec kadanskega režiserja Xavierja Dolana Namišljene ljubezni in koprodukcijski film Endrea Hulesa Deviški ples smrti, v katerem igra Boris Cavazza. Izpostavimo lahko še letošnjega dobitnika zlate palme v Cannesu Drevo življenja in uspešnico Jaka Kasdana Huda učiteljica s Cameron Diaz in Justinom Timberlakom v glavnih vlogah.
Filmsko potovanje za otroke in mlade
Kinobalon, program za otroke in mlade, bo poleti predstavil novost. Potujoči Kinobalon, minikino za otroke, bo predstavil kratke filme, ki so jih otroci ustvarili na Kinobalonovih filmskih počitniških delavnicah. Zvrstile se bodo tudi poletne počitniške delavnice, za starše z dojenčki pa vsako prvo sredo v mesecu pripravljajo Zgodnje popoldne v kinu.