"Tony Mendez je bil pravi ameriški junak." Ben Affleck Foto: EPA

Poslovil se je v starosti 78 let.

"Zadnja stvar, ki sta jo z njegovo Joanno Mendez storila, je bila, da sta izdala novo knjigo – umrl je z občutkom, da je sklenil pisanje zgodbe, ki jo je hotel povedati," lahko preberemo v njeni izjavi, poroča publikacija Entertainment Weekly.

Skrivne taktike iz obdobja hladne vojne
V knjigi The Moscow Rules: The Secret CIA Tactics That Helped America Win the Cold War (Moskovska pravila: Skrivne taktike CIE, ki so pomagale Ameriki zmagati v hladni vojni) sta opisala njegove taktike iz obdobja hladne vojne, ko je v sedemdesetih letih v Moskvi vohunil za Cio. Knjiga bodo izdali 21. maja.

Sorodna novica Misija Argo

Bil je pomemben člen krize s talci v Iraku, med letoma 1979 in 1981 je pomagal reševati šest ameriških diplomatov. Iranski vojaki so tedaj vdrli v ameriško veleposlaništvo in zajeli 66 ljudi. Šestim je uspelo pobegniti v rezidenco kanadskega veleposlanika, od koder so jih pretihotapili nazaj v ZDA na poseben način. Operacijo je vodil Mendez: diplomatska šesterica je v njegovem skrivnem filmičnem načrtu postala filmska ekipa, ki je iskala lokacije za znanstvenofantastični film Argo. Tajna misija je bila dokončno razkrita šele leta 1997.

Zgodbo je Ben Affleck na veliko platno pripeljal leta 2012 s filmom Misija Argo, ki je bil nagrajen s tremi oskarji. Affleck je v filmu zaigral lik Mendeza in ga tudi režiral. Od Mendeza se je poslovil s tvitom: "Tony Mendez je bil pravi ameriški junak. Bil je človek izredne miline, spodobnosti, ponižnosti in prijaznosti. Nikoli ni iskal pozornosti za svoja dejanja, samo želel je služiti svoji državi. Zelo sem ponosen, da sem delal zanj in povedal eno njegovih zgodb."

Na smrt so se odzvali tudi v Mednarodnem muzeju vohunjenja, katerega ustanovni član je bil Mendez, in na Twitterju zapisali: "Tonyjeva zapuščina neustrašne domiselnosti živi ves čas v muzeju in naši zbirki. Bil je navdih za nas in zelo ga bomo pogrešali."