V zgodovino slovenske televizije se je Kristina Remškar zapisala kot tretja televizijska napovedovalka. Foto: RTV Slovenija
V zgodovino slovenske televizije se je Kristina Remškar zapisala kot tretja televizijska napovedovalka. Foto: RTV Slovenija

Gledalci TV Slovenija so jo na zaslonih spremljali 28 let. "Pri svojem delu sem dosegla vse," je nekoč dejala Kristina Remškar, ena naših prvih televizijskih zvezd.

Kristino Remškar so opazili na modni brvi in povabili na avdicijo za televizijsko napovedovalko. Takrat so se napovedovalke skrivale v kotu studia in pritekle pred objektiv, ko je bilo treba napovedati novo oddajo. In znati besedilo na pamet. Ni bilo zgledov, zato so se učile na napakah, a bila je zlata doba televizijskega medija.

"Vsi smo se poznali, lepo smo sodelovali, živeli smo za vsako oddajo, da jo bomo lepo naredili," je v intervjuju leta 1994 povedala Remškar. Preizkušala se je tudi v filmih, Šentjakobskem gledališču, uživala v plavanju, plesala balet, študirala solopetje – kot napovedovalka naj bi občinstvo nagovarjala le leto ali dve, češ da se gledalci nato naveličajo. Zato je sprejela še izziv načrtovanja televizijskih snemanj.

Kristino Remškar so opisovali kot voditeljico z znano resnostjo in očarljivim nasmehom. Njena hči Sabina Remškar pa je zaupala tudi lep spomin na mamo: "Ko sem prvič zagledala mami na televiziji, sem rekla: 'Mami, pridi ven iz te škatle'. Naučila me je brezpogojne ljubezni, izjemne darežljivosti in sočutja."

Poslovila se je Kristina Remškar