SFC nam ob dnevu žena "podarja" filme Nežka (2018) scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer, Garderoba (2019) režiserke Eme Muc, Liliana (2019) scenaristke, režiserke in animatorke Milanke Fabjančič, Sextortion (2019) scenaristke in režiserke Sare Bezovšek in Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš (2019) scenaristke in režiserke Ester Ivakič. Vsi so opremljeni tudi z angleškimi podnapisi.

Nežka (2018) scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer se po koncu božičnih praznikov zaradi skrhanih odnosov v družini zateka v svoj domišljijski svet. Nerazumljiv svet konfliktov odraslih se vedno bolj staplja s pravljičnim svetom male Nežke, so vsebino filma povzeli pri SFC-ju. V njem nastopijo Lara Volavšek, Maša Derganc in Uroš Fürst. Lani se je film uvrstil v tekmovalni program mednarodnega festivala kratkih filmov Drama v Grčiji, kjer je prejel mednarodno nagrado za najboljši južnoevropski film. V sklopu študijskih filmov tekmovalnega programa je bil prikazan na 21. Festivalu slovenskega filma, direktor fotografije Dejan Ulaga pa je predlani zanj prejel nagrado IRIS, ki jo podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije.

Mala Nežka se pred konflikti odraslih zateka v domišljijski svet. Foto: SFC
Mala Nežka se pred konflikti odraslih zateka v domišljijski svet. Foto: SFC

Študijski projekt Garderoba (2019) režiserke Eme Muc je leta 2019 prejel Prešernovo nagrado Akademije za gledališče radio, film in televizijo (AGRFT) za režijo pilotne epizode televizijske serije. V njem igrajo Luka Cimprič, Sara Dirnbek in Miranda Trnjanin.

Garderoba ima za zdaj samo pilotno epizodo, režirala pa jo je filmska ustvarjalka iz Metlike Eva Muc. Foto: SFC
Garderoba ima za zdaj samo pilotno epizodo, režirala pa jo je filmska ustvarjalka iz Metlike Eva Muc. Foto: SFC

Kratki animirani film Liliana (2019) scenaristke, režiserke in animatorke Milanke Fabjančič je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši animirani film. Kot je zapisala žirija, nas Milanka Fabjančič s pomočjo animiranih metamorfoz popelje v domišljijski svet Liliane in njenega vsakdana, v čas Metropolisa, tekočih trakov, ljudi in številk. Liki in forme se svobodno spreminjajo iz ene podobe v drugo in pri gledalcu vzbujajo občutenje nadrealnega in domišljijskega. "Hudomušen animirani film z odlično Magnificovo glasbo. Svetlobo, ki jo Liliana nosi v srcu, ponotranjimo tudi gledalci," je še zapisala žirija. Producent filma je ZVVIKS.

Film Liliana ima za Milanko Fabjančič tudi zelo osebno noto:
Film Liliana ima za Milanko Fabjančič tudi zelo osebno noto: "V filmu gre tudi za mojo osebno zgodbo, saj sem si po obdobju materinstva resnično želela vrniti v animirani svet. Ta želja je v meni predstavljala močan notranji potisk, da sem se toliko časa gnala, dokler nisem sklenila tega ogromnega projekta. To sporočilo je pozitivno, no, morda tudi nekoliko deloholično." Foto: SFC

Kratki eksperimentalni film Sextortion (2019) scenaristke in režiserke Sare Bezovšek je del trilogije o spletnem nasilju. V njej so prikazane internetne spolne navade z ustvarjanjem vizualne pripovedi iz elementov, ki jih mladi uporabniki uporabljajo za komuniciranje na platformah družbenih omrežij, kot sta Facebook in Instagram. GIFi, memi, videoposnetki na YouTubu, piratske televizijske oddaje in filmi, eksplicitni posnetki, komentarji in klepeti so posneti in s tehniko mashupa ponovno uporabljeni. Sextortion je oblika spolnega izsiljevanja, ko storilec zahteva veliko vsoto denarja v zameno za ne objavo intimnih podob svoje žrtve na spletu, izsiljevanje pa se le redko konča s prvim plačilom. Producent je Aksioma.

Sextortion združi temi spletnega kriminala in spolnih navad. Foto: SFC
Sextortion združi temi spletnega kriminala in spolnih navad. Foto: SFC

Predstavili bodo tudi kratki eksperimentalni film Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš (2019) scenaristke in režiserke Ester Ivakič. Kot so zapisali pri SFC-ju, je sporočilo filma: "vedno se lahko prenovimo, ampak drevesa in kozlički bodo ostali in počakali na nove stvari". Film se je lani uvrstil v tekmovalni program 22. Festivala slovenskega filma. Producent je Temporama.

Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš je predstavnik eksperimentalne veje mladega slovenskega filmskega ustvarjanja. Foto: SFC
Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš je predstavnik eksperimentalne veje mladega slovenskega filmskega ustvarjanja. Foto: SFC