Od marčevskih ukrepov dalje je pandemija opustošila filmsko industrijo, zaprli so kinodvorane in ustavili produkcije. Foto: AP
Od marčevskih ukrepov dalje je pandemija opustošila filmsko industrijo, zaprli so kinodvorane in ustavili produkcije. Foto: AP

Akademija s premikom podelitve nagrad na pomlad upa, da bodo kinodvorane spet odprte. To bo omogočilo več filmom, da bodo lahko tekmovali na vsakoletnem praznovanju najboljših filmov leta, poroča spletna publikacija Variety.

A tudi če kinodvorane ostanejo zaprte, se organizatorji s prestavljenimi oskarji osredotočajo na to, da se dogodek kakor običajno odvije v živo. To vsekakor odpira nekaj vprašanj, na primer to, koliko ljudi sme vstopiti v dvorano s 3400 sedeži, ki jih ima gledališče Dolby v Los Angelesu, kjer tradicionalno poteka slovesnost.

Sorodna novica Prihodnja podelitev oskarjev zamaknjena za dva meseca in bo torej šele aprila

"Akademija se je pred kratkim sprehodila po Dolbyju, da bi raziskala različne možnosti," pravi predstavnik oskarjev. Ni pa še jasno, kateri varnostni protokoli bodo uvedeni za slovesnost. Predstavnik gledališča Dolby Theatre za zdaj ni želel komentirati dogodka.

Od marčevskih ukrepov dalje je pandemija opustošila filmsko industrijo, zaprli so kinodvorane in ustavili produkcije. V odgovor je Akademija podaljšala časovnico upravičenosti za vstop v oskarjevsko tekmo s 31. decembra na 28. februar 2021. To pomeni, da bodo vključeni filmi s premiero do tistega datuma. Poleg tega pa so tokrat filmi, ki so bili premierno predstavljeni na pretočnih platformah, upravičeni do tekme za zlate kipce.

Septembrska slovesnost Emmyjev je bila hibridni dogodek, ki je imel nekaj osebnih elementov z voditeljem Jimmyjem Kimmlom in večino nominirancev, ki so oddajo gledali od doma prek Zooma.

Ni jasno, koliko nominirancev se bo želelo osebno udeležiti prireditve, pri Varietyju so navedli starejše igralke in igralce, kot so Anthony Hopkins, Ellen Burstyn, Sophia Loren, Meryl Streep, David Strathairn in Yuh-Jung Youn.

Sorodna novica Slovenski kandidat za mednarodnega oskarja so Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Do oskarjev po pisanju Varietyja vodijo štiri televizijske slovesnosti, to so zlati globusi (28. februar), izbor kritikov (7. marec), nagrade SAG (14. marec) in nagrade bafta (11. april). Globusi, ki jih podeljuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, so 27. julija v sporočilu za javnost zapisali, da bo njihova podelitev v živo predvajana iz hotela The Beverly Hilton na Beverly Hillsu, vodili pa jo bosta Tina Fey in Amy Poehler.

Nagrade SAG običajno potekajo v avditoriju Shrine v Los Angelesu, ki ima 6300 sedežev. Predhodnica podelitve oskarjev ne izključuje možnosti za virtualno podelitev, še poročajo ameriški mediji.