Občinstvo je najbolj prepričala zgodba dveh bratov, ki odraščata na Tajskem. Foto: ŠKUC
Občinstvo je najbolj prepričala zgodba dveh bratov, ki odraščata na Tajskem. Foto: ŠKUC

Margarita s slamico predstavlja zgodbo najstnice Laile iz Delhija, ki je zaradi cerebralne paralize na invalidskem vozičku, zato jo starši vzgajajo zelo pokroviteljsko. V njej pa ves čas klije uporništvo. S štipendijo se preseli v New York, kjer se ji odprejo vrata neslutene svobode. Na demonstracijah spozna aktivistko, s katero se zaljubita.

Občinstvo pa je najbolj prepričal film Kako (vsakič) zmagati v dami, v katerem sta v ospredju enajstletni Oat in njegov starejši brat Ek, razkriti gej. A pravi konflikt niso spolne identitete in seksualnost, temveč trdovratna razslojenost in korupcija v tajski družbi. Ko gre Ek na vojaško loterijo, se Oat nespretno loti reševanja brata.

Osrednja tema letošnjega festivala, na katerem so predvajali 23 celovečernih in 24 kratkih filmov iz 31 držav, je bila problematika starejših homoseksualcev. Kot je že pred začetkom festivala povedal Brane Mozetič, eden izmed odbiralcev festivala, si prizadevajo na festival pripeljati filme, ki niso iz Evrope ali ZDA.

Letošnji festival je zaznamoval zaplet pri financiranju, saj je zaradi "raznih proceduralnih zapletov" ostal brez podpore Slovenskega filmskega centra. Na ministrstvu za kulturo se glede njihove pritožbe še niso izrekli, so pa podporo izrazili nekateri novi sofinancerji.