Kiril Serebrenikov (1969) je sicer umetniški direktor priznanega moskovskega gledališča Gogolj Center, režiral pa je tudi predstave priznanega Bolšoj teatra. Foto: EPA
Kiril Serebrenikov (1969) je sicer umetniški direktor priznanega moskovskega gledališča Gogolj Center, režiral pa je tudi predstave priznanega Bolšoj teatra. Foto: EPA
Cannes
Režiser se zaradi hišnega pripora ni mogel udeležiti letošnjega filmskega festivala v Cannesu, na katerem so v tekmovalnem programu prikazali njegov film Leto (slov. Poletje). Foto: EPA

Zaradi hišnega pripora se ni mogel udeležiti letošnjega filmskega festivala v Cannesu, na katerem so v tekmovalnem programu prikazali njegov film Leto (slov. Poletje). Film si bo mogoče ogledati tudi na letošnjem 29. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu – Liffu.

130 milijonov rubljev
49-letni Serebrenikov je skupaj z nekaterimi sodelavci obtožen, da so si prilastili 130 milijonov rubljev (1,7 milijona evrov), je tožilec sporočil na začetku oktobra, ko so primer predali v obravnavo moskovskemu sodišču.

Režiser trdi, da so obtožbe proti njemu konstrukt. Le ena sama beseda, in sicer "absurd", bi lahko povzela njegov primer, je dejal. Dodal je še, da so bila sredstva uporabljena za umetniško ustvarjanje. Dobro leto je preživel v hišnem zaporu v svojem moskovskem stanovanju, ki ga lahko pod nadzorom zapusti zgolj za dve uri na dan. Kljub vsemu Serebrenikov ostaja umetniški direktor gledališča Gogolj Center.

Težave z ruskimi oblastmi
Predtem je že imel težave z ruskimi oblastmi, saj je bil zelo kritičen nad naraščajočo cenzuro v umetnosti. Leta 2016 je opozoril, da se položaj v državi "vrača k najbolj patetičnim sovjetskim praksam".

Serebrenikova so aretirali v noči z 21. na 22. avgust 2017, ko je bil na snemanju v Sankt Peterburgu, in mu nato odredili hišni pripor v njegovem prebivališču. Štiri mesece pozneje je ruski sodnik odredil zaseg njegovega premoženja, vključno s stanovanjem in avtomobilom.

Številni so se postavili zanj
Od Serebrenikove aretacije se množijo pozivi vplivnih ljudi iz ruskega in mednarodnega sveta umetnosti. Med njimi sta na primer avstralska igralka Cate Blanchett, ki je letos predsedovala žiriji canskega filmskega festivala, in nekdanja francoska ministrica za kulturo Françoise Nyssen.