Celovečerec scenarista in režiserja Miroslava Mandića Sanremo se je uvrstil v tekmovalni program 24. mednarodnega filmskega festivala v Talinu, ki bo v hibridni obliki potekal od 13. do 29. novembra. Sanremo bo tako svetovno premiero doživel 21. novembra. V tekmovalni program se je uvrstilo 25 filmov, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Glavno žensko vlogo v filmu je Mandić zaupal Silvi Čušin. Foto: SFC/Silvia Zeitlinger
Glavno žensko vlogo v filmu je Mandić zaupal Silvi Čušin. Foto: SFC/Silvia Zeitlinger
Sanremo, nov slovenski film v nastajanju

Estonsko festivalsko občinstvo si bo filme gledalo v kinodvoranah, mednarodna strokovna filmska javnost pa bo do njih dostopala na daljavo.

Protagonista filma Sanremo sta Bruno in Duša, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. Režiser je o svojem četrtem celovečernem filmu dejal, da se v njem sprašuje, ali čustva lahko premagajo bolezen. "Zanima me nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase," je povedal.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

"Se sploh da s čustvi premagovati starost, še posebej, če jo spremlja slaba diagnoza?" je osrednja tema Sanrema. Foto: SFC/Silvia Zeitlinger

Direktor fotografije pri projektu je bil Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka pa Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, koproducenta sta italijanski Incipit Film ter RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo SFC in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije - Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije - Julijske krajine in italijanskega ministrstva za kulturo.

Miroslav Mandić se je rodil v Sarajevu, kjer je študiral primerjalno književnost. Nato je iz scenaristike in režije diplomiral na Univerzi Columbia v New Yorku. Po kratki filmski karieri v domovini je med vojno emigriral na Češko, kjer je režiral številne dokumentarce. Trenutno živi in dela v Sloveniji, njegov zadnji celovečerni igrani film je bil Igram, sem iz leta 2018.