V prvem delu nove sezone bo prišlo na dan, da Homer trpi za narkolepsijo, kar bo za njun zakon predstavljalo veliko oviro. Homer in Marge bosta zaživela ločeno, Homer pa se bo nato zaljubil v svojo farmacevtko (Lena Dunham). Foto: Reuters/Fox
V prvem delu nove sezone bo prišlo na dan, da Homer trpi za narkolepsijo, kar bo za njun zakon predstavljalo veliko oviro. Homer in Marge bosta zaživela ločeno, Homer pa se bo nato zaljubil v svojo farmacevtko (Lena Dunham). Foto: Reuters/Fox
Simpsonovi
Simpsonovi so se na ameriški televiziji prvič pojavili decembra leta 1989, vsak del pa si samo v ZDA povprečno ogleda 7,7 milijona ljudi. Ogromno oboževalcev imajo tudi v drugih delih sveta. Televizija Fox je sicer maja sporočila, da so dosegli dogovor za snemanje še dveh sezon. "To je odlično, saj to pomeni, da bo Homer lahko oddal svoj glas na predsedniških volitvah leta 2016, česar se izjemno veselim," je takrat izjavil Jean. Foto: Reuters/Fox
Simpsonovi
Ameriška serija bo zakorakala že v 27. sezono, zato se morajo ustvarjalci na vse kriplje truditi, da se gledalci ne bi naveličali prigod in nezgod najbolj disfunkcionalne ameriške družine. Foto: Reuters/Fox

V nedeljo zvečer bo kabelska televizija Fox predvajala prvo epizodo 27. sezone Simpsonovih, Every Man's Dream - in začetek je udaren. Večno stoična modrolasa Marge Simpson se namreč odloči, da ima nazadnje dovolj svojega napornega moža in da se bo ločila. Sveže samskega Homerja nato zapelje uporniška lekarnarka, ki ji glas posoja nihče drug kot prva dama serije Girls, Lena Dunham.

In čeprav najbolj goreči oboževalci serije vedo, da tokrat ni prvič, da sta Homer in Marge naletela na težave v zakonu, pa izvršni producent serije Al Jean obljublja, da bodo njuno zvezo raziskali na nov način. "Veliko epizod smo že posneli o zakonu Simpsonovih in o težavah, ki ga spremljajo, ampak še nikoli se ni zgodilo, da bi Marge rekla: Takole, dovolj imam, ločila se bom."

Simpsonovi, ki so na male zaslone prišli že daljnega leta 1989, so serija variacij na preprosto zgodbo: o ljubitelju krofov in piva Homerju, ki dela v jedrski elektrarni, o njegovi potrpežljivi ženi Marge, neubogljivem paglavcu Bartu, bistroumni Lisi in njuni sestrici, večni dojenčici Maggie. Šov je velikokrat ujel duha spremenljivega ameriškega zeitgeista in utelešal odlično satiro popkulture.

V novi sezoni bomo med drugim tudi dočakali, da bo zlobec Sideshow Bob (Kelsey Grammer) končno ubil svojega sovražnika Barta (ampak samo začasno) - temu bodo posvetili svojo tradicionalno tematsko obarvano epizodo ob noči čarovnic (Treehouse of Horror). Prihaja tudi parodija filmske uspešnice Fantovska leta z Bartom v glavni vlogi, Marge pa bo končno dočakala zasluženi počitek - v ječi. Homer bo šel volit novega ameriškega predsednika, prvič po celovečercu o Simpsonovih pa bomo priča tudi vrnitvi "Spider Piga".

Bart se bo zaljubil v svojo novo učiteljico - kako se tudi ne bi, ko ji bo pa glas posojala Sofia Vergara ... Producenti namigujejo, da bi njen lik lahko postal stalni član zasedbe v seriji.

Vse spore se da rešiti (s čekom?)
Simpsonove je manjša kriza udarila v prvi polovici leta, ko je Harry Shearer, ki posoja glas kultnemu gospodu Burnsu, sosedu Simpsonovih Nedu Flandersu in še nekaterim drugim, objavil, da se od serije poslavlja zaradi nesporazumov okrog pogodbe. No, julija so očitno sklenili nekakšen dogovor, saj se je Shearer k seriji vrnil.

Jean namreč vztraja, da serije "ne bi nadaljeval brez zasedbe, ki jo imajo": še sreča torej, da ima osrednja igralska zasedba - Shearer, Dan Castellaneta, Nancy Cartwright, Julie Kavner, Yeardley Smith in Hank Azaria - pogodbe še za prihodnja štiri leta. Serija ima trenutno pogodbo do konca 28. sezone, njeni ustvarjalci pa seveda upajo, da se bodo prebili do okrogle 30-letnice.

Medtem ko bodo oboževalci na malih zaslonih še naprej lahko spremljali dogodivščine Simpsonovih, pa novega filma v kratkem ne načrtujejo. "Snemanje filma je bilo časovno tako dolgotrajen proces, da smo morali zanemariti serijo. Raje bi videl, da najprej končamo zgodbo na televiziji in se nato odločimo za nov film."