Kevin Hart je - z Ellenino pomočjo - središče pogovora od svojih starih izjav preusmeril v domnevno odločenost majhne skupine ljudi, da ga
Kevin Hart je - z Ellenino pomočjo - središče pogovora od svojih starih izjav preusmeril v domnevno odločenost majhne skupine ljudi, da ga "uničijo". Vodenje oskarjev je tako kar naenkrat postalo "upor proti trolom". Foto: Warner Bros.

Ko je Akademija pred mesecem dni objavila, do bo letošnje oskarje povezoval komik Kevin Hart, so tviteraši naredili, kar znajo najbolje: iz arhivov so izbrskali Hartove tvite iz obdobja med letoma 2009 in 2011, v katerih si je privoščil skrajno homofoben "humor".

Ob vse večjih pritiskih, naj se opraviči, igralec tega ni hotel storiti, češ da je v preteklosti že povedal, da nima predsodkov do istospolno usmerjenih ljudi. Raje se je odpovedal prestižni nalogi. Svojo odločitev je pojasnil z besedami, da noče "odvračati pozornosti" od samih nagrad ali "hraniti spletnih trolov", ki so našli njegove tvite.

Poleg homofobnih tvitov je Hart številne istospolno usmerjene razburil tudi s svojim stand-upom iz leta 2010, ko je dejal, da je eden njegovih največjih strahov, da bi njegov sin
Poleg homofobnih tvitov je Hart številne istospolno usmerjene razburil tudi s svojim stand-upom iz leta 2010, ko je dejal, da je eden njegovih največjih strahov, da bi njegov sin "zrasel v geja". "Nekaj naj bo jasno – nisem homofob. Bodite srečni, počnite, kar vas je volja. Ampak če jaz kot heteroseksualni moški lahko preprečim, da bi moj sin postal gej, bom to storil," je dejal občinstvu. Foto: Reuters

Ellen Degeneres je danes objavila prve odlomke ene izmed naslednjih epizod svojega priljubljenega pogovornega šova, Ellen. Gostila bo namreč Kevina Harta in iz odlomkov je očitno, da ga bodri, naj vendarle popravi porušene mostove z Akademijo in vodi podelitev.

Voditeljica v gostovem imenu pojasni, da je že priznal, da so bili njegovi komentarji pred desetimi leti "nevarni", da pa je v zadnjem desetletju odrasel in se spremenil. "Verjamem v odpuščanje. Verjamem v druge priložnosti. In verjamem v Kevina Karta," je včeraj tvitnila Ellen.
Komičarki se zdi celo tako pomembno, da Hart dobi svojo službo nazaj, da je osebno poklicala Akademijo in skušala posredovati v njegovo korist. "S teboj na odru bomo dobili sofisticiranost, uglajenost, humor in tvojo osebnostno rast," je še izjavila.

Vrata še vedno odprta?
Akademija po njenih besedah sploh nima zadržkov: "Rekli so: O, moj bog, seveda hočemo, da vodi! Zdi se nam, da je mogoče narobe razumel ali da se je slabo izšlo. Morda se nismo odzvali prav, ampak radi bi, da vodi. Če lahko kaj naredimo, bi bilo čudovito. Moral bi jih voditi."

Vse je zarota, trdi komik
Hart po lastnih besedah okleva iz strahu pred ljudmi, ki so prebrskali 40 tisoč njegovih starih tvitov in našli take, ki ga pokažejo v slabi luči. "To je bil zlonameren napad na moj značaj. To je bil napad, ki naj bi me pokončal."

Ellen, ki je podelitev oskarjev vodila že dvakrat, v letih 2007 in 2014, vidi v Hartovi (morebitni) vrnitvi možnost za osebnostno rast in upor proti "trolom". "Kot istospolno usmerjena ženska sem občutljiva za te stvari. Pogovarjala sva se o problematiki in pojasnil si mi, da je šlo pri tebi za nerazgledanost, za nerazumevanje, kako nevarne so lahko besede, iz nezavedanja, koliko mladih je ubitih ali pretepenih zaradi svoje spolne usmerjenosti. Odrasel si, opravičil si se, zdaj se spet opravičuješ. Naredil si to. Ne pusti jim, da zmagajo. Vodi Oskarje."

Pa se je v resnici kdaj opravičil?
Ellenina gesta je na družbenih omrežjih izzvala mešane odzive. Ogromno pripadnikov LGBTQ-skupnosti je jeznih, češ da ni imela pravice kar koli "odpuščati" v njihovem imenu. Eden izmed uporabnikov je na primer tvitnil: "Tudi sam verjamem v odpuščanje. Ampak verjamem tudi, da je za odpuščanje potrebno dejansko opravičilo. Ne izjava, kot je 'Žal mi je, da so ljudje tako občutljivi'. Samo 'Žal mi je'. To je vse, kar bi moral narediti, pa je to vzvišeno zavrnil, ker se mu je zdelo, da skušajo ljudje oblatiti njegov trenutek. Da je to nadležno."

In še: "Če ga hoče Akademija znova najeti po tem, ko je iz preprostega opravičila za žaljivo, homofobno izražanje izpeljal teorijo o zlovešči zaroti, ki naj bi mu uničila življenje – nisem prepričan, kdo "zmaga" v tem scenariju."

Ellen je oskarje povezovala dvakrat in se obakrat po splošnem konsenzu odrezala dobro. Med drugim je leta 2014 za petično občinstvo naročila pico. Foto: Reuters
Ellen je oskarje povezovala dvakrat in se obakrat po splošnem konsenzu odrezala dobro. Med drugim je leta 2014 za petično občinstvo naročila pico. Foto: Reuters

Akademiji teče voda v grlo

Akademija filmskih znanosti in umetnosti se še ni odzvala na uradne prošnje medijev za komentar. Hartov nenadni odhod pred mesecem dni jih je postavil v nenavaden položaj: skoraj nikoli se ne zgodi, da po novem letu še vedno ne bi vedeli, kdo bo povezoval spektakel. Letošnja podelitev oskarjev se bo namreč zgodila že 24. februarja.