Filmski protagonisti prihajajo na male zaslone v sklopu silvestrskega filmskega maratona, ki se bo na 2. programu Televizije Slovenija začel ob 18.25 in se nadaljeval vse do ranega jutra.

Thelma in Louise bo na sporedu ob 02.15. Foto: IMDb
Thelma in Louise bo na sporedu ob 02.15. Foto: IMDb

Los bando
Najprej, se pravi ob 18.25, bo na vrsti norveško-švedski film Los bando (2018). Film pripoveduje zgodbo o najboljših prijateljih Grimu in Akslu, ki sta od nekdaj sanjala o tem, da bi se udeležila norveškega rokovskega tekmovanja. Grim igra na bobne, Aksel poje in igra na kitaro, skupaj pa imata glasbeno skupino Los Bando Immortale. Žal Akslov glas ni najboljši – pravzaprav je grozen. Grim mora hitro najti rešitev, saj je bila skupina sprejeta na državno glasbeno tekmovanje. Zasedbo bo treba okrepiti, zato pripravita avdicijo za basista. Nanjo se prijavi devetletna čelistka Thilda, in ker je edina prijavljena, je tudi sprejeta. S prijateljem Martinom se odpravijo na daljni sever, kjer poteka težko pričakovano rokovsko tekmovanje.

Ljubezen v Barceloni
Ob 20.00 bo sledila španska ljubezenska zgodba Woodyja Allena Ljubezen v Barceloni (2008) s Javierjem Bardemom, Penelope Cruz in Scarlett Johansson v glavnih vlogah. Prijateljici Vicky in Cristina preživljata poletje v Barceloni, v življenju pa si želita različne stvari. Vicky hoče varnost in zanesljivost in to ji daje njen bogati zaročenec. Po drugi strani pa je Cristina romantična, svobodomiselna zanesenjakinja, ki rine v strastna razmerja, ki se sfižijo, še preden so se zares začela. Ko ju privlačni neznanec Juan povabi, naj preživita konec tedna z njim v Oviedu, njegova spontanost Vicky seveda odbija, Cristino pa mika, a nazadnje z njim odpotujeta obe. Posebej zapleteno postane šele, ko v zgodbo stopi še Juanova neuravnovešena, a strastna nekdanja žena Maria Elena.

Divja salsa
Ob 21.30 prihaja na spored angleški film Divja salsa (2014), zgodba, ki se odvija v letu 1987, ko se trinajstletnemu Bruceu Garrettu, izjemno nadarjenemu plesalcu, obeta prepričljiva zmaga na britanskem mladinskem prvenstvu v salsi. Nihče ne dvomi o njegovi uspešni karieri, a neke usodne noči zaradi čudaškega dogodka v celoti izgubi samozavest in njegovo življenje ubere povsem drugačno pot. A Bruce potlači svoje mladostniške sanje in 25 let pozneje je brez kakršne koli kondicije, nepriljubljen in odrinjen. Ali mu voljo lahko povrnejo njegova zvesta sestra, plesni učitelj iz otroštva in nori ljubiteljski plesalec salse? Ali lahko v njem prebudijo plesno strast, dolgo izgubljeno zagrizenost in mu pomagajo osvojiti ljubezen njegovega življenja?

Dotik vode
Uro pred polnočjo se bo začel francosko-islandski film Dotik vode (2016), romantična komedija o stvareh, ki smo jih pripravljeni početi za ljubezen. Samir je visok, suhljat upravitelj žerjava, ki se pri štiridesetih letih do ušes zaljubi v Agathe. Ko odkrije, da njegova simpatija dela kot plavalna učiteljica v mestnem bazenu, se vpiše na tečaj plavanja, pa čeprav zna plavati. Njegova laž zdrži le tri treninge. Resnica priplava na dan. Agathe sovraži lažnivce, zato je besna. Da bi ušla, se odpravi na poslovno pot na Islandijo, med nesojenima ljubimcema pa zazeva ocean. Toda niti to ne ustavi Samirjeve trmaste ljubezni.

Saljut 7
Ob 0.20 lahko ujamete ekranizacijo resničnih dogodkov iz leta 1985, ko sta astronavta Sojuza T13 Vladimir Džanibekov in Viktor Savinjik vesoljsko postajo Saljut 7 varno spravila na Zemljo. Ruska drama Saljut 7 (2017) pripoveduje o sovjetski vesoljski postaji, ki se je nekega dne v 80. letih 20. stoletja nehala odzivati na radijske signale z Zemlje. Znanstveniki so ugotovili, da se je pokvarila in da bo najverjetneje čez čas padla na Zemljo ter povzročila razdejanje. Ni šlo samo za vprašanje ugleda Sovjetske zveze, temveč tudi za človeška življenja. Po krajšem diplomatskem sprenevedanju so se pristojni odločili, da bodo na postajo poslali kozmonavte, ki naj preverijo, kaj je narobe, in za vsako ceno preprečijo katastrofo. Vendar naloga nikakor ni bila preprosta: v vsej zgodovini vesoljskih poletov se še nihče ni priključil na objekt brez nadzora v vesolju. Pozneje so operacijo označili za najzahtevnejši podvig v zgodovini vesoljskih poletov.

Thelma in Louise
Ob 02.15 bo maraton nadaljeval film ceste, feministična klasika Ridleyja Scotta Thelma in Louise (1991). Susan Sarandon in Geena Davis sta prijateljici, a konec tedna načrtujeta krajši izlet, ki je mišljen kot začasna odrešitev od razočaranj v njunem življenju. Louise dela kot natakarica in trpi v nestabilni zvezi z neodgovornim fantom. Thelmin križ je zakon z možem, ki ženo obravnava kot osebno služkinjo. Njuna pustolovščina se iz bega pred bremeni življenja spremeni v beg pred oblastmi, prehod na drugo stran zakona pa ju prebudil iz dolgega sna. Thelma in Louise se utrdita, postaneta žilavi in nepopustljivi. Radikalni konec te ultimativne zgodbe o ženskem maščevanju je leta 1991 šokiral občinstvo, vzbudil navdušenje, pa tudi dvome in ogorčenje. Po eni izmed razlag Thelma in Louise zastopata etično držo, saj žrtvujeta življenje za edino mogočo brezpogojno osvoboditev, o kateri sanjata na začetku filma.

Osem dni na teden
Ob 04.20 bo prišel na vrsto zadnji film maratona, britansko-ameriški dokumentarec o Beatlesih Osem dni na teden (2016). Gre za zgodbo o četverici iz Liverpoola, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja korenito spremenila popularno glasbo in z njo neizbrisno prežela kulturo mladih. Režiser Ron Howard v dokumentarnem filmu z navdušujočimi arhivskimi posnetki in svežimi intervjuji s člani skupine in njihovimi sopotniki izpriča, kako so Beatli v zgodnjih koncertnih letih svoje ustvarjalne poti osvojili britanske, evropske, ameriške in nazadnje svetovne odre, preden so se leta 1966 posvetili inovativnemu studijskemu snemanju plošč.