Foto:
Foto:
Letos imamo v mednarodni filmski vasi že četrtič svojo 'kolibo'.
Letos so v program Tous les cinemas du Monde uvrstili filme iz Indije, Libanona, Poljske, afriških držav, Kolumbije in Slovenije. Foto: FSS

Filmski sklad Republike Slovenije se bo maja že četrtič predstavil na filmski tržnici 60. filmskega festivala v Cannesu, tokrat že drugo leto zapored v paviljonu "mednarodne vasi" (International Village). Na sejemskih projekcijah v Cannesu se bodo med 17. in 26. majem predstavili Kratki stiki Janeza Lapajne, Mokuš Andreja Mlakarja, Tea Hanne Slak, Estrellita Metoda Pevca, L kot ljubezen Janje Glogovac in slovensko-švedska koprodukcija Noč Miha Knifica.

Ko sploh ne bi bilo slabo biti 'prvi na vasi' ...
V paviljonih mednarodne vasi se predstavljajo nacionalne kinematografije, manjše prodajne agencije so v sejemskem delu festivalske palače, veliki ameriški distributerji in nekatere nacionalne kinematografije pa najemajo prostore v hotelih.

Slovenski paviljon bo stična točka za vse slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali že končane filme ali pa iskali partnerje za projekte v razvoju. V paviljonu lahko posamezniki organizirajo srečanja z mednarodnimi filmskimi profesionalci in predstavijo svojo dejavnost. Letos se bo v paviljonu mednarodni javnosti predstavil Grossmanov festival filma in vina, ki bo avgusta v Ljutomeru potekal že tretjo leto.

Kaj nas druži s Kolumbijci, Indijci in Libanonci? Cannes!
Slovenski film pa se bo letos predstavil tudi v uradnem delu canneskega filmskega festivala, v programskem sklopu Tous les Cinemas du Monde, čigar osnovni namen je predstavitev kulturne raznovrstnosti svetovnega filma, pa tudi predstavitev filmskih industrij novih držav. Letos so v program uvrstili filme iz Indije, Libanona, Poljske, afriških držav, Kolumbije in Slovenije. Vsaka država se predstavi na določen dan, slovenski program pa bo potekal 25. maja.

Šopek najboljših zadnjih petih let
Izbor slovenskih filmov, ki so nastali po letu 2002 je pripravil programski direktor Serge Soboczynski. Na slovenskem dnevu v Cannesu se bodo predstavili celovečerni filmi Predmestje (2002) Vinka Möderndorferja, Odgrobadogroba (2005) Jana Cvitkoviča, Pod njenim oknom Metoda Pevca in Slepa pega (2002) Hanne Slak.

Kratko in sladko
V programu kratkih filmov bodo prikazani Hop, Skip & Jump Srdjana Vuletića, (A)torzija Stefana Arsenijevića, Srce je kos mesa Jana Cvitkoviča ter dva filma študentov AGRFT: Polovica Slobodana Maksimovića in Srečno pot, Nedim Marka Šantića, ki se je leta 2006 uvrstil med 14 finalistov, ki so tekmovali v kategoriji za najboljši evropski kratki film.