Razkuževanje kinodvoran v Vuhanu, kitajskem mestu, ki je bilo prvo žarišče izbruha novega koronavirusa. Foto: Reuters
Razkuževanje kinodvoran v Vuhanu, kitajskem mestu, ki je bilo prvo žarišče izbruha novega koronavirusa. Foto: Reuters

Z oskarjem nagrajeni ameriški režiser je svojo izjavo o nestrinjanju s takšnimi ukrepi poslal na revijo Vanity Fair, kjer so jo danes objavili. Z njim se strinja tudi režiser Stalinove smrti, Armando Iannucci, ki se je na družbenih omrežjih opredelil proti ponovnemu odpiranju kinematografov sredi pandemije.

Sorodna novica Spike Lee: "To ni šala. To ni film. Ljudje umirajo."

Kinodvorane v Georgii bi se po novih milejših ukrepih še najprej morale držati pravil omejevanja socialnih stikov, a se večina zdravstvenih strokovnjakov strinja, da je tvegano znova odpreti prostore za velike skupine, medtem ko je pandemija še v izbruhu.

Lee se zavzema predvsem za več testiranj
Lee je za Vanity Fair zapisal: "Imam še mnogo filmov za posneti, ne pa se igrati z edinim življenjem, ki ga imam. TESTIRANJE, TESTIRANJE IN ŠE ENKRAT TESTIRANJE."

Podobno mnenje je na družbenih medijih delil Iannucci. Pravzaprav se je odzval na novico, da bo distributer IFC Films, pod katerega okriljem je bil distribuiran tudi njegov zadnji film, dvesto filmskih naslovov iz svojega korpusa ponudil v brezplačno uporabo lastnikom neodvisnih kinodvoran, ko se njihovi kinematografi začnejo znova odpirati.

Kot poroča IndieWire, bodo filmi z IFC-jevega seznama "kinematografom na voljo od 29. maja, brez stroškov za prikazovanje filmskih naslovov v prvih 30 dneh, potem ko znova odprejo svoja vrata". Iannucci je kritičen do tega, da se pobuda začenja tako kmalu.

Sorodna novica Negotova pot satiričnega filma Stalinova smrt v ruske kinodvorane
Sorodna novica Katere filme v karanteni gledajo Guillermo del Toro, Ava DuVernay in Taika Waititi?

"Želim jasno povedati, da ne odobravam predvajanja nobenega izmed svojih filmov v ameriških kinodvoranah, še preden bo jasno, da je virus premagan," je dejal Iannucci. "Torej, ne pristajam na to, da se Stalinova smrt prikazuje v ameriških kinematografih že 29. maja. To je preprosto prezgodaj."

Dokončen ne
Tom Quinn
, direktor produkcijske hiše Neon, ki je producirala dokumentarni film Spaceship Earth, zgodbo o karanteni iz leta 1991, pa je ta teden podobno povedal v pogovoru za IndieWire. "Dokončen ne," je dejal Quinn. "Film bo prikazan šele, ko se bom tudi sam počutil dovolj varno, da sedim v kinodvorani. Dokler ne bomo izvedli ustreznih testiranj, ne bom postavljal v nevarnost sebe ali koga drugega."