Iz obdobja romanike se nam je med drugim ohranila tudi rotunda v Selu. Foto: Andrej Doblehar
Iz obdobja romanike se nam je med drugim ohranila tudi rotunda v Selu. Foto: Andrej Doblehar

Na 1. programu Televizije Slovenija je bila na sporedu prva oddaja iz nove dokumentarne serije Zgodovina arhitekture z naslovom Romanika. 24. februarja ji bo sledila druga oddaja - Gotika, v marcu pa še oddaji Renesansa in Barok. Drugi sklop oddaj istoimenske serije bo na sporedu predvidoma prihodnje leto. Redaktor in scenarist dokumentarne serije, ki je nastala v Izobraževalnem programu TV Slovenija, je Andrej Doblehar, režiser pa Aleš Žemlja.

Da bi v vsakem delu začutili duh časa
Ustvarjalca sta zasnovala pregled, ki bo predstavil našo arhitekturo od romanike do sodobne arhitekture 21. stoletja. Vsako obdobje bo predstavljeno z izbrani spomeniki sakralne in profane arhitekture, ki najbolje kažejo slogovne značilnosti, delno pa bo predstavljeno tudi kiparstvo in slikarstvo, saj sta z arhitekturo, vsaj v nekaterih primerih in obdobjih, neločljivo povezana.

Vsak del bodo povezovali tudi igrani vložki, ali iz sedanjosti ali pa kot rekonstrukcija preteklosti, ki bodo govorili zgodbo posameznega obdobja. Želja ustvarjalcev je namreč bila, da bi v vsakem delu začutili duh časa, v katerem so nastajale umetnine, saj je to bistveno za njihovo razumevanje in vrednotenje.

C. R.