Ralph Fiennes je državljanstvo Srbije dobil na začetku septembra. Foto: EPA
Ralph Fiennes je državljanstvo Srbije dobil na začetku septembra. Foto: EPA
The White Crow
Rudolfa Nurejeva, ki ga zgodovina plesa uvršča med najbolj nadarjene baletne plesalce, bo upodobil baletnik Oleg Ivenko. Foto: IMDb
Koriolan
Britanski igralec je leta 2010 v Srbiji že snemal svoj režijski prvenec Koriolan po istoimenski Shakespearovi tragediji, potem ko je isto dramo režiral za gledališče. Foto: Festival igranega filma v Pulju
Ralph Fiennes in Aleksandar Vučić
Fiennes je bil 23. junija med 5.000 gosti, ki so se v Beogradu udeležili inavguracijske slovesnosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob prevzemu funkcije. Foto: Reuters

Potem ko je snemanje filma potekalo že v Franciji in Rusiji, bodo nekaj prizorov zgodbe o znanem ruskem baletniku in koreografu The White Crow (Beli vran) posneli tudi v Srbiji. Premiera filma je predvidena v prihodnjem letu.

Iz proračunske rezerve
Srbskim medijem je novico o tem, da bodo za film namenili 62,2 milijona dinarjev potrdilo ministrstvo za kulturo in informiranje, odločitev srbske vlade pa je bila objavljena v uradnem listu. Kot poroča časopis Politika, so sredstva za film režiserja, ki ima od septembra srbsko državljanstvo, našli v proračunski rezervi. Sklep o tem je na začetku meseca na predlog ministrstva sprejela vlada.

Dober mesec s srbskim potnim listom
Fiennes, dvakratni nominiranec za oskarja, ki je s svojo prezenco pustil pečat v filmih, kot so Angleški pacient, Schindlerjev seznam in Bralec, je srbsko državljanstvo dobil na začetku septembra, srbski potni list pa mu je osebno izročil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

S tem je Srbija dobila še enega slavnega državljana (lani je državljanstvo dobil ameriški zvezdnik akcijskih filmov Steven Seagal). Odlok o podelitvi državljanstva je 7. septembra na podlagi 19. člena zakona o državljanstvu, ki določa, da se v državljanstvo Republike Srbije lahko sprejme tudi tujec, če bi to bilo v korist države, podpisala premierka Ana Brnabić. Fiennes je bil v Srbiji tudi junija, ko se je udeležil Vučićeve inavguracijske slovesnosti ob prevzemu predsedniške funkcije.

Napeta leta ikoničnega plesalca 20. stoletja
Kot rečeno, je Fiennes v Srbiji leta 2010 snemal že film Koriolan, filmsko priredbo istoimenske Shakespearove tragedije. Tudi pri novem projektu se opira na knjižno predlogo, in sicer biografijo Julie Kavanagh Rudolf Nurejev: Življenje. Pisateljica se v delu poglablja v najbolj filmsko, kulturno in politično napolnjeno poglavje Nurejeva, neustrašne, eksplozivne osebnosti tako na odru kot zunaj njega. Obdobje, ko je legendarni plesalec leta 1961 pobegnil iz Sovjetske zveze in poskus KGB-ja, da mu to onemogoči, pa je v scenarij priredil David Hare.

Film so že snemali tudi v Franciji in na različnih lokacijah v Rusiji, med drugim tudi v sanktpeterburškem muzeju Ermitaž, kot poroča Variety pa naj bi se ustavili tudi na Hrvaškem. Kot koreograf bo pri snemanju filma sodeloval tudi Johan Kobborg, nekdanji prvi plesalec Londonskega kraljevega baleta.

V družbi pravih baletnikov
Na spletu so se pojavile že prve fotografije iz filma, v zadnjem obdobju pa se je pojavilo tudi nekaj zamenjav v igralski zasedbi. Olivier Rabourdin (spomnimo se ga iz filma Božji možje) je zamenjal sprva zamišljenega Laurenta Lafitteja. V vlogi Nurejeva bo nastopil Oleg Ivenko, ekipi pa sta se pridružili tudi baletni zvezdnici Anastasia Meskova iz Bolšoj teatra in Anna Polikarpova iz Hamburškega baleta. Eno izmed vlog je Fiennes dodelil sebi, in sicer bo Nurejev mentor Puškin, ob tem pa bo v filmu mogoče videti še ukrajinskega plesalca Sergeja Polunina, cansko nagrajenko Adèle Exarchopoulos (Adelino življenje), tudi rusko igralko Čulpano Hamatovo, Francoza Raphaëla Personnaza, Calypso Valois in Louisa Hofmanna.