Film
(3)
Dolina miru
Dolina miru (1956) po predstavitvi na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu doživlja svoje drugo življenje, saj so ga namreč po projekciji na Kongresnem trgu v Ljubljani predvajali še na filmskem festivalu v Arrasu v Franciji, decembra pa bo tudi na sporedu festivala evropskega filma v Washingtonu. Foto: Lado Sazonov; arhiv Slovenske kinoteke
Dušan Milavec
Odprtje razstave, posvečene letošnjemu Badjurovemu nagrajencu Dušanu Milavcu, bo uvedlo letošnje Dneve slovenskega filma v Beogradu, ki bodo trajali do petka. Foto: FSF / Katja Goljat
Dnevi slovenskega filma
"Slovenski filmi se sicer redno prikazujejo na različnih srbskih festivalih, redkeje pa so na rednem kinematografskem sporedu. Vsakoletni festival slovenskega filma v Srbiji naj bi postal most med festivali in kinematografi," so zapisali organizatorji. Foto: Dnevi slovenskega filma

Dodaj v

Srbska prestolnica v znamenju slovenskega filma

Štiridnevni festival v Beogradu
22. november 2016 ob 12:21
Beograd - MMC RTV SLO

Kot tretji retrospektivni dogodek slovenskih filmov v Beogradu se začenjajo Dnevi slovenskega filma, ki poleg projekcij sodobnih igranih celovečercev, dokumentarcev in kratkih filmov ter dveh restavriranih slovenskih klasik prinašajo med drugim še razstavo letošnjega Badjurovega nagrajenca Dušana Milavca.

Kot glavni organizator štiridnevnega festivala, ki bo trajal do petka, se podpisuje združenje Slovencev v Beogradu, imenovano Društvo Sava. Njihova želja je, da bi se festival na prizorišču nove stavbe Jugoslovanske kinoteke vzpostavil kot vsakoletni dogodek, ki utrjuje prikazovanje slovenskih filmov v Srbiji.

"Slovenski filmi se sicer redno prikazujejo na različnih srbskih festivalih, redkeje pa so na rednem kinematografskem sporedu. Vsakoletni festival slovenskega filma v Srbiji naj bi postal most med festivali in kinematografi," so zapisali pri Društvu Sava. Tudi tokrat sta soorganizatorja Slovenski filmski center in Veleposlaništvo Slovenije v Beogradu, tokrat se je priključila še Slovenska kinoteka.

Drugo življenje Doline miru
Dogajanje se bo začelo z odprtjem razstave, naslovljene Dušan Milavec - scenograf, sledila bo projekcija restavrirane slovenske klasike Franceta Štiglica Dolina miru iz leta 1956. Po predstavitvi na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu film doživlja svoje drugo življenje, saj so ga namreč po projekciji na Kongresnem trgu v Ljubljani predvajali še na filmskem festivalu v Arrasu v Franciji, decembra pa bo tudi na sporedu festivala evropskega filma v Washingtonu.

Kot predfilm bo na sporedu devetminutni film Derby iz leta 1965, pod katerega se podpisuje Jože Pogačnik. Slovesno odprtje pa bo pripadlo restavrirani različici filma Matjaža Klopčiča Sedmina iz leta 1969. Projekcije se bosta udeležila igralca Rade Šerbedžija in Snežana Nikšić, ki sta film pospremila tudi na slavnostni premieri v Slovenski kinoteki lanskega decembra.

Štirje celovečerci in trije dokumentarci
Od srede do petka bodo na sporedu trije sodobni celovečerni igrani filmi, in sicer Pot v raj (2014), prvenec režiserja Blaža Završnika, Komedija solz (2016), prav tako prvenec Marka Sosiča, in Mama (2016) režiserja Vlada Škafarja.

Vsak dan ob 18. uri pa bodo na sporedu dokumentarni filmi, in sicer v sredo Blue Velvet Revisited (2016) režiserja Petra Braatza, v četrtek Križ in kladivo (2015) režiserja Bojana Laboviča ter v petek Ne grem na koleno (2015) režiserja Dušana Moravca in Nara Petrovič = Človek (2016) režiserja Borisa Petkovića.

Lanska in letošnja kratkometražna produkcija
Novi slovenski kratki film bodo predstavljali Prvih deset - remake (2016) režiserja Janeza Burgerja, Dober tek, življenje (2016) režiserke Urške Djukić, nagrajeni film z zadnjega portoroškega festivala, Meje (2016) režiserja Damjana Kozoleta, nagrajeni film z zadnjega festivala v Sarajevu, študentski film Male ribe (2015) režiserke Maje Križnik in Selitev (2016) režiserja Žige Virca, ki je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Torontu. Projekcije bo tudi na tokratni izvedbi festivala pospremila večina režiserk in režiserjev.

Ko beseda teče o filmu …
Filmski center Srbije organizira okroglo mizo z naslovom Koprodukcije Slovenija–Srbija: izkušnje in prihodnost, ki se je poleg vodstva obeh nacionalnih filmskih centrov udeležujejo filmski producenti iz obeh držav. Med njimi so tako tisti, ki so že sodelovali, kot tudi tisti, ki jih sodelovanje še čaka. V okviru festivala sta organizirani tudi okrogli mizi na temo vojna in film ter mladi in film, ob tem pa še filmska prevajalska delavnica.

Dnevi slovenskega filma v Beogradu potekajo od 22. do 25. novembra v novi zgradbi Jugoslovanske kinoteke.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 22.11.2016 ob 15:22
Daj nehaj cmerat fantasycamp, ker so tudi filmi južnega porekla v naših kinih pa ni pretiranega razburjanja.
poupette
# 22.11.2016 ob 14:47
Mene je ta novica spomnila na to, da mi je pred leti, osemdeseta, nek srb rekel, da je film "Vesna" sel 3-krat gledat!
fantasycamp
# 22.11.2016 ob 13:19
Če bi bilo obratno bi tukaj slišali, kaj nam spet vsiljujejo te yugose?

Lepo da se to dogaja,upam na še več skupnih projektov in več slovenskega filma na ex yu področju!
Kazalo