Film
(7)
Savdijke
V Savdski Arabiji so nedavno organizirali prvi jazzovski festival na tamkajšnjih tleh. Sicer pa v tej kraljevini letos načrtujejo kar 5.000 koncertov, festivalov in drugih zabavnih dogodkov, kar je enkrat več kot lani. Foto: EPA
Tiha revolucija
Režiserko Danyo Alhamrani in producentko Danio Nassief je k snemanju filma Tiha revolucija spodbudilo tudi izkrivljeno prikazovanje Savdijk v zahodnih medijih. Foto: IMDb

Dodaj v

Tiha revolucija ali film o Savdijkah, ki so orale ledino na različnih področjih

Dokumentarec o pionirskih podvigih Savdijk
6. marec 2018 ob 14:59
Berlin - MMC RTV SLO

V času, ko Savdska Arabija rahlja desetletja stare družbene omejitve za ženske, sta tamkajšnji filmarki posneli dokumentarec o sodržavljankah, ki so na različnih področjih orale ledino.

S spremembami, ki jih uvajajo v tej kraljevini, je njeno gospodarstvo vse manj odvisno od črpanja nafte. Reforme, ki jih od lani s svojim načrtom Savdska vizija 2030 uvaja prestolonaslednik Mohamed bin Salman, postavljajo turizem in razvedrilo za ključni dejavnosti, katerih razvoju se zdaj posvečajo v Savdski Arabiji, saj 32-letnik v njiju vidi potencial za ustvarjanje novih delovnih mest.

Reforme kronskega princa vključujejo tudi več pravic žensk. Tako jim je na primer od januarja dovoljeno, da se udeležijo športnih prireditev na stadionih, od junija pa bodo lahko vozile avtomobile.

Olimpijke, urednica, planinka ...
V preteklem tednu je v Berlinu doživel premiero dokumentarni film Tiha revolucija, ki prinaša niz intervjujev s približno 25 Savdijkami, pionirkami na različnih področjih. Med njimi so na primer prve športnice iz Savdske Arabije, ki so se udeležile olimpijskih iger, prva ženska, ki je postala urednica nacionalnega savdskega časopisa, prva Savdijka, ki je vodila kakšno agencijo Združenih narodov, in mlada Savdijka Raha Moharrak, ki se je povzpela na Mount Everest.

Diskriminatorni sistem moškega skrbništva
Gre torej za dosežke, ki niso navdihujoči le za ženske iz Savdske Arabije, temveč za raznolika občinstva po svetu. Vendar se film, za katerim stojita režiserka Danya Alhamrani in producentka Dania Nassief, izogiba neposrednemu soočenju z diskriminatornim sistemom moškega skrbništva – da ženske sploh lahko delajo, potujejo ali študirajo, potrebujejo namreč dovoljenje moških. Odločitve o kakršni koli dejavnosti ženske zunaj štirih sten doma so v rokah njenega očeta, brata, moža ali bližnjega moškega sorodnika. Pri vdovi to vlogo prevzame njen sin. In čeprav ni zakonske podlage, morajo ženske, ki delajo na univerzah ali želijo študirati, predložiti pisno potrdilo svojega moškega skrbnika, da s tem soglaša.

Podjetje brez moškega poslovnega partnerja
Zanimivo je, da sta prav Danya Alhamrani in Dania Nassief prvi ženski, ki jima je bilo dovoljeno ustanoviti podjetje v Savdski Arabiji brez moškega poslovnega partnerja. Leta 1975 rojena Danya Alhamrani je študirala filmsko režijo v ZDA in bila nekaj let tudi dejavna v tamkajšnji filmski industriji. Leto dni starejša Dania Nassief je pred dobrim desetletjem načrtovala odprtje svojega menedžerskega podjetja, nakar ji je Alhamranijeva predlagala, da združita moči in skupaj odpreta podjetje. Dvojica je morala premagati kar nekaj ovir in skoraj eno leto vztrajati, da je lahko oddala registracijski formular brez navedbe moškega poslovnega partnerja.

Izkrivljeno prikazovanje Savdijk v zahodnih medijih
Filmarki med drugim poudarjata dejstvo, da se izjemne Savdijke zaradi segregacije, ki prežema tamkajšnjo družbo, ne povzpnejo z dna na vrh, temveč začnejo že na vrhu. Po besedah Nassiefove ju je k snemanju dokumentarca Tiha revolucija spodbudilo med drugim tudi zgrešeno prikazovanje Savdijk v zahodnih medijih. Kot primer navedeta, da ju tuji mediji vsakokrat povprašajo, kaj menita o Savdski viziji 2030 kronskega princa, saj gre po njunem mnenju za naravnost stereotipno vprašanje.

Življenjski slog Zahoda brez naglavne rute?
"Imam občutek, da bi Zahod rad, da smo videti kot oni, brez naglavne rute, vendar z njihovim življenjskim slogom. To ni nekaj, kar bi si me nujno želele. Imamo drugačno kulturo; imamo drugačno družinsko strukturo. Pokrivamo se zaradi svojih religioznih prepričanj; tega nam ne vsiljujejo naše družine ali naša oblast. Gre za lastno odločitev," je za Deutsche Welle povedala Dania Nassief.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
scuffydog
# 06.03.2018 ob 16:38
Kaj pa ce se muslimanska zenska ne zeli pokrivati? Ima sploh moznost iti nepokrita v javnost v SA, ce ji dovoli "njen" moski ali brez dovoljenja? Sprasujem. Ker res dvomim, da se pa cisto vse zenske odlocijo biti pokrite. Ali pac?
dStroj
# 06.03.2018 ob 16:19
Nekdo dobro plačuje, da svetovni mediji distribuirajo te PR tekste.
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 15:42
Savdka arabija napreduje z veliki koraki in lahko bi veljala za zgled v regiji, še navajajo visoki neimenovani ugledni viri, še navaja isti vir.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 04:37
DStroj,

No vidiš, pa si dobil par pluskov. Dopamin spet na nivoju. Kot da tvoja mati ni opravila svoje naloge kot se šika. No, lahko da si GRD .

Kaj in kdo dejansko si moraš sam vedet.

Tudi Janeza Janšo šeta antikrist. Revež se mi smili. Venomer kaže s prstom na škratka z Murgelj. Le-ta je njegovo čisto nasprotje.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 04:28
Poklon do tal za zmožnost Samoobvladovanja.

Olorin, vzemi robec in si obriši gobec.
Olorin
# 06.03.2018 ob 22:43
Jaz bi pa vsaj enkrat rad videl, ce so za tistimi zavesami res tako vredne greha kot trdi savdski rezim.
gyore92
# 06.03.2018 ob 16:06
Pa naj bojo zavite, mene ne moti.
Kazalo