Režiser filma je Jože Pogačnik, scenarist pa Žarko Petan. Film opisuje življenje v Mariboru, ko je bila kavarna Astoria središče tamkajšnjega družabnega življenja. Foto: Arhiv RS
Režiser filma je Jože Pogačnik, scenarist pa Žarko Petan. Film opisuje življenje v Mariboru, ko je bila kavarna Astoria središče tamkajšnjega družabnega življenja. Foto: Arhiv RS
Na tiskovni konferenci ob prevzemu izvirnega filmskega arhivskega gradiva celovečernega filma Kavarna Astoria so sodelovali režiser filma Jože Pogačnik, direktor Arhiva RS Jože Dežman, vodja Slovenskega filmskega arhiva Lojz Teršan in direktor Slovenske kinoteke Ivan Nedoh. Foto: Arhiv RS

Konec lanskega leta je Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije na Dunaju uspešno končal prevzem filmskega arhivskega gradiva slovenskega celovečernega filma Kavarna Astoria.

To pridobitev poudarjajo zato, ker odstopa od ustaljene prakse pridobivanja filmskega arhivskega gradiva. V obdobju državnih producentov, Triglav filma in Viba filma, so po letu 1968 takšno gradivo v arhiv običajno izročali producenti. Bili so tudi primeri, kot so Kavarna Astoria, Kekčeve ukane in Srečno Kekec, ko se to iz različnih vzrokov ni zgodilo. Izvirni trakovi so ostali v laboratorijih v tujini ali neznano kje.

Zavzeto iskanje obrodilo sadove
Ob lanski osemdesetletnici režiserja filma Jožeta Pogačnika je bila še posebej izpostavljena zaskrbljenost za usodo arhivskega gradiva filma Kavarna Astoria, saj je obstajala v Slovenskem filmskem arhivu le ena kakovostna filmska kopija, iz katere bi bilo mogoče - če nikakor ne bi našli izvirnega gradiva - izdelati filmske trakove za dolgotrajno hrambo tega filma.

V Slovenskem filmskem arhivu so pregledali vso dokumentacijo produkcijske hiše Viba film, poizvedovali pri ustvarjalcih filma in prišli do informacije, da je bil celovečerec uspešnica na nemško govorečem tržišču in da obstaja verjetnost, da je Viba film za potrebe sinhronizacije v tujino poslal tudi izvirne filmske trakove Kavarne Astoria.

Ivan Nedoh, direktor Slovenske kinoteke, je novembra lani izvedel, da so izvirniki tega filma na Avstrijski državni televiziji (ORF) na Dunaju. Slovenski filmski arhiv je takoj stopil v stik z njimi in pridobil potrdilo Slovenskega filmskega centra, pravnega naslednika Viba filma, o tem, da je Republika Slovenija lastnik tega filmskega gradiva. Sledila je končna faza prevzema in prevoza gradiva iz Dunaja v Ljubljano.

Slovenski filmski arhiv bogatejši za Kavarno Astoria
Slovenski filmski arhiv bogatejši za Kavarno Astoria