Disney je popolno odstranitev kajenja iz družinskih filmov napovedal že leta 2007, a se očitno načel v celoti le niso držali, saj lik gosenice Absolem iz prve Alice v čudežni deželi (2010) pod taktirko Tima Burtona veselo puha svojo šišo. Foto: IMDb
Disney je popolno odstranitev kajenja iz družinskih filmov napovedal že leta 2007, a se očitno načel v celoti le niso držali, saj lik gosenice Absolem iz prve Alice v čudežni deželi (2010) pod taktirko Tima Burtona veselo puha svojo šišo. Foto: IMDb
Se spomnite, kako grozljiv konec je v Mali morski deklici dočakala čarovnica Ursula? Princ je naravnost vanjo zapeljal premec svoje ladje. Po tistem so pri Disneyu sklenili, da tako daleč ne bodo šli več.
Se spomnite, kako grozljiv konec je v Mali morski deklici dočakala čarovnica Ursula? Princ je naravnost vanjo zapeljal premec svoje ladje. Po tistem so pri Disneyju sklenili, da tako daleč ne bodo šli več. Foto: IMDb

David Lowery, ki je za Disney režiral njihov najnovejši celovečerni animirani film, Pete in njegov zmaj (v slovenske kinematografe prihaja 25. avgusta), je v nedavnem intervjuju razkril, kaj vse je za legendarni studio absolutno prepovedana tema.

V pogovoru za portal Ain't It Cool News je Lowery na glas razmišljal o tem, kakšen vpliv je nanj v otroštvu imela klasična Disneyjeva animacija Ostržek iz leta 1940. "Največji vtis je name naredil prizor, v katerem Ostržek kadi cigaro in pri tem postane škrlatno rdeč."

A žal si hommagea temu prizoru v svojem filmu ni mogel dovoliti: "Ko podpišeš pogodbo z Disneyjem, se moraš zavezati, da v tvojem filmu ne bo treh stvari: obglavljenja, natikanja na kol in kajenja. To so dobesedno tri reči, ki jih ne smeš uporabiti." Pošalil se je še: "Mogoče jo pa odneseš, če narediš vse troje hkrati."

Tudi wookiejev in maščevalcev ne boste videli kaditi
Pri Disneyju so sicer že lani javno objavili, da so prepovedali kajenje v vseh svojih filmih, kar vključuje tudi njihove "veje", studie Marvel, Pixar in LucasFilm.

Obstajajo sicer tudi izjeme pri tem pravilu: denimo, kadar je kajenje predstavljeno kot nekaj negativnega, z eksplicitno poudarjenimi posledicami, ali pa če se tematizira zgodovinska figura, ki je pač kadila. Nataknitev na kol, ki se zdi nekam arbitrarno izbrano krvoločno dejanje, je bila prepovedana, potem ko je tak nasilen konec dočakala Ursula, zlobna čarovnica v Mali morski deklici (1989).

Svetovna zdravstvena organizacija je že februarja objavila svoje poročilo o "filmih brez dima": izakazalo se je, da smo leta 2014 v kar 36 odstotkih filmov, ki so bili označeni kot primerni za mlade gledalce, lahko videli koga s cigareto. Celo v znanstveni fantastiki Transformerji: Doba izumrtja se je pojavil robot, ki si je prižgal cigaro.

Loweryju je najbrž v interesu, da s studiem ohrani dobre odnose: pred kratkim je bilo potrjeno, da bo zanje režiral tudi igrano adaptacijo Petra Pana.