Roman Polanski. : EPA
Roman Polanski. : EPA

Akademija, ki podeljuje cezarje, francoske ekvivalente ameriških oskarjev, je po uradni dolžnosti k odhodu nagovorila med drugim tudi Costa-Gavrasa, ki je režiral film Amen. (2002), režiserja Indokine (1992) Regisa Wargnierja in Thomasa Langmanna, producenta filma Umetnik (2011).

Polanski in drugi filmski ustvarjalci so bili častni člani zaradi prejetih nagrad. Pozivi za njegovo izključitev so v preteklih mesecih vse bolj naraščali zaradi obtožb, ki ga bremenijo posilstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zgolj karierni dosežki ne zadoščajo več
Francoska filmska akademija je na svoji spletni strani naznanila, da je vodstvo akademije zdaj enakovredno in demokratično. Generalno skupščino sestavlja 164 izvoljenih članov – 82 žensk in 82 moških. Status osebnosti, ki so postale del izvršilnega odbora le zaradi kariernih dosežkov, je bil odpravljen. Akademijo izbira več kot 4000 filmskih ustvarjalcev.

Sorodna novica Oskarjevska akademija iz svojih vrst izločila Billa Cosbyja in Romana Polanskega

Sicer pa je februarja letos odstopil celoten odbor akademije, dva tedna pred podelitvijo nagrad cezar. Eden izmed razlogov so bile številne nominacije, ki jih je prejel Polanski za film Obtožujem! Akademija pa je tarča kritik že dlje časa, med drugim so jo obtoževali neupoštevanja enakopravnosti.

Sicer je Polanskega iz svojih vrst v letu 2018 izključila že Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje oskarje. Ta se je pritožil na odločitev akademije, a je losangeleško sodišče njegovo pritožbo letos zavrnilo kot neutemeljeno.