Film
Serijo so snemali v Queenstownu, na južnem otoku Nove Zelandije, ki je bil kulisa tudi za Gospodarja prstanov.
Robin Griffin je daleč stran od popolne protagonistke – prežeta je z demoni preteklosti, izogiba se soočenju z maminim umiranjem, ob tem pa še vara zaročenca, ki doma izgublja potrpljenje.
Holly Hunter v vlogi GJ, z novovalovskimi mantrami in dolgimi srebrnimi lasmi deluje kot alter ego Jane Campion.
Serijo popestrijo čudaški prizori in liki.
Prva izbira Campionove za vlogo Robin je bila Kanadčanka Anna Paquin (serija Prava kri), ki je z režiserko uspešno sodelovala že pri Klavirju, a je morala Paquinova vlogo zaradi nosečnosti zavrniti.
Ni prvič, da sta filmarje navdihovala tema in zlo sredi idilične pokrajine.

Dodaj v

TV SLO necenzurirano: Skrivnost jezera ali neustavljiva privlačnost temačnega

Jane Campion spet v formi
1. oktober 2013 ob 06:46,
zadnji poseg: 1. oktober 2013 ob 17:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za rumene medije je Skrivnost jezera (Top of the Lake) tista serija, v kateri Elisabeth Moss iz Oglaševalcev končno odvrže modrček. Za kritike je serija tako kakovostna, da jo je vredno vrteti na Berlinskem filmskem festivalu. Za Jane Campion pa najuspešnejša vrnitev po Klavirju.

Skrivnost jezera je seveda še več kot to. Je še en TV-izdelek anglo-ameriškega sveta, ki več kot samo rahlo črpa iz bogate skandinavske bere serij noir, ki jih odlikujejo odlični scenariji, inteligenten kriminalni zaplet in – visoka gledanost tudi zunaj domačih meja.

Skrivnost jezera si lahko ogledate vsak petek zvečer na TV SLO 2.


Novozelandske neprehodne gore, temačen deževni pragozd in sivo zakotno mestece so zelo dober približek odtujeni pokrajini Danske (serija Forbrydelsen, ki močno spominja na Skrivnost jezera) ali Islandije (miniserija Črni angeli), zamolkel filter ustvarja zloveščo atmosfero, glavni liki z Mossovo na čelu pa bolj spominjajo na evropsko realistične kot pa na hollywoodsko "zglajene", pobeljene in izklesane.

Pod okriljem BBC-ja
Skrivnosti jezera gre tudi na roko, da gre za miniserijo, kar pomeni, da ni nevarnosti, da bi se začetni zaplet podaljšal v neskončno, romantične podzgodbe pa se raztegnile v neskončno bosta-ne-bosta kačo. Sedem delov po 50 minut je. Bosta.

Premisa serije, nastale pod okriljem Sundance Channela in BBC-ja (avstralska javna televizija je od financiranja in produciranja odstopila, potem ko je šla glavna vloga Američanki Mossovi namesto novozelandski ali avstralski igralki), morda res ni najbolj izvirna, a pri kriminalnih serijah je vedno malo možnosti, da ne bi vsaj na neki točki doživeli tistega déja-vu občutka.

Dobrodošli v šovinistični vasi
Skrivnost jezera za žrtev postavi 12-letno hčerko krajevnega silaka Matta Mitchama (kot vedno odlični Peter Mullan). Prvi prizor se nam odpre na Tui, lepo dekletce, po mami tajskega videza, kako oblečena zakoraka v temačno jezero. Rešijo jo, nato ugotovijo, da je noseča.

"Svoj prvi orgazem sem imel pri sedmih letih, prvi fuk pri 11-ih. Kurba je, kot je bil kurba njen oče," surovo komentira stanje svoje hčerke Matt. Primera se loti empatična detektivka Robin Griffin (Elisabeth Moss), ki je iz Sydneyja na obisku pri na smrt bolni materi, na domači kraj pa jo vežejo ne najbolj prijetni spomini. In nato Tui izgine.

Serija skozi tistih 350 minut nato ne išče le odgovorov, ali je deklica še živa in kdo je oče njenega otroka, ampak nas ob tem popelje v šovinistično, surovo, čudaško in pogosto nasilno skupnost na videz idiličnega mesteca. Vse zakoreninjene predsodke in seksizme še okrepi komuna zavrženih, razočaranih in/ali zlorabljenih žensk, ki se pod vodstvom enigmatične GJ (z oskarjem nagrajena muza Campionove Holly Hunter) naseli na parceli Paradise, ki jo hoče zase stari Mitcham.

Nazaj v Twin Peaks
Kombinacija zloveščega, skrivnostnega in bizarnega več kot le mestoma spominja tudi na Twin Peaks. Kultna TV-serija Davida Lyncha se kljub 20-plus let TV-reinterpretacij zdi neponovljiva, a Campionovi uspe sem ter tja ustvariti podobno vzdušje. Tu so v večno meglico zaviti gozdovi, skorumpirana policija in incest.

Pa avstrijski pedofil, ki mestne otroke uči polko, strereotipno redneckovska (kmetavzarska, op. a.) brata Mitcham, lik Hunterjeve, ki spominja na nekaj vmes med newageovsko hipijevko in androgenim duhom, s seksom zasvojena priletnica, ženska, ki je spala s svojim šimpanzom, pa na pokojno mater bolestno navezani samohabitelj.

Še celo pritlikavec se najde! Pa bogata mera nagačenih lovskih trofej, ki krasijo urade organov pregona, nakazana trgovina z mamili in zlorabe lepih deklet, v odjavni špici pa nas spremlja Tuijin portret, kot nas je v Twin Peaksu maturantska fotografija Laure Palmer.

Feministična izjava
A Robin Griffin z vsemi svojimi travmami in hibami pač ni Dale Cooper, pa čeprav, podobno kot lik, ki ga je odigral Kyle MacLachlan, na neki način tudi ona predstavlja glas razuma in "civilizirane" družbe v zaostali "vukojebini".

Pri Skrivnosti jezera je ženska taktirka pač močno opazna. Campionova postavi svojo prvo protagonistko (Moss) in drugo (Hunter), pa tudi tretjo (Jacqueline Joe kot Tui) nad pritlehno, mačistično, šovinistično in napak polno plast moških antagonistov in nas preko teh dveh sfer popelje na nekakšen dvoboj med jinom in jangom. Med tistimi, ki trpinčijo in trpečimi. Kdo bo koga? Moška sila ali ženski razum?

"Odreši me. Če pa nisi zainteresirana, pa kar, iztrebi me," reče detektiv Al Parker (David Wenham) Robin, ko je na ne ravno klasičen način zaprosi za roko, in ji s tem prizna nadmoč.

No, tako črno-belo vseeno ni, operira pa Campionova tudi tu podobno kot pri svojem Klavirju (1993), kjer sta moška lika (Harvey Keitel in Sam Neil) predstavljena kot vsaj malenkost inferiorna nemi, a neverjetno močni Adi McGrath (Holly Hunter). Skrivnost jezera je ravno tako spretno napisana in režirana kriminalka, kot je jasna in glasna feministična izjava.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Bluesy
# 01.10.2013 ob 10:34
Odlična serija (odlična igra, fotografija in zgodba), niti približno klišejska. Sem videl še preveč klišejskih serij in filmov da vem o čem govorim :)
taylica
# 01.10.2013 ob 07:27
Avtorju svetujem oziroma ga prosim, da naslednjič zraven članka pripiše napis SPOILER ALERT! Namreč nekateri, ki serijo spremljamo preko RTV SLO ob petkih zvečer, smo videli komaj prvi del, kjer glavna igralka še ne "odvrže nedrčka", "še ne vara zaročenca" itd. !!
Bluesy
# 01.10.2013 ob 13:09
"Skrivnost jezera si lahko ogledate vsak petek zvečer na RTV SLO 2."

Sej ni mimo! Prvi del od 6ih je bil šele. Drugi del je šele ta petek ;)
Olivia Pope
# 01.10.2013 ob 18:38
Sem gledala prvi del nadaljevanke in me je navdušil.

Bolj od Klavirja mi je bil všeč režiserkin film Angel za mojo mizo.
Unanimous
# 01.10.2013 ob 15:57
TV SLO necenzurirano ni oksimoron, temveč le moron...
vvv
# 01.10.2013 ob 11:43
.Konec je čist pričakovan in klišejski. Drugače pa res lepe fotografije.
Glimseye
# 01.10.2013 ob 10:53
"NO ONE"
mirka
# 01.10.2013 ob 21:11
@eos
Verjetno bi kdorkoli težko pisal o nečem, kar se še sploh ni zgodilo? Meni se npr. zdi v redu, da je članek o tem, ker zgleda serija zanimiva, in če ne bi ravno prebrala članka o tem, sploh ne bi vedela, da je to na rtv.
mirka
# 01.10.2013 ob 21:07
zgleda zanimivo
Zetes
# 01.10.2013 ob 08:56
Z izjemo odlične igre Petra Mullana in odlične fotografije, je vse ostalo za pozabo. Klišejev polna serija, kar nikoli ni dobro.
Mindmaster
# 01.10.2013 ob 17:05
Serijo sem si ogledal že pred časom. Narava Nove Zelandije je odlična, serija pa brez repa in glave. Očitno je bil recept ustvarjalcev "zmečimo na kup par znanih imen, na hitro spacajmo nekaj klišejskih zapletov in razpletov, pa bodo gledalci zadovoljni". Tako na trenutke polomljen poskus novozelandskega naglasa glavne igralke izpade kot neka serija B produkcije, Peter Mullan pa je dovolj premeten igralec, da se sploh ni trudil in je govoril kar v domačem škotskem naglasu.
eos
# 01.10.2013 ob 12:32
Najbolj pa obožujem pri RTV to, da ponavadi piše o nečem, ki je že mimo. Sploh tale Sajovčeva je znana po tem. Napiše članek o dogodku, ki je že bil. Da o številu fotk, ki jih premore njena spominska kartica, ne govorim...
Bivši uporabnik
# 01.10.2013 ob 13:17
Zakaj ne more noseča igrati, če lahko z retuširanjem izdelajo iz debele manekenke okostnjaka?
iztrd
# 01.10.2013 ob 07:14
Kliknil, da si ogledam slike.
Bivši uporabnik
# 01.10.2013 ob 08:02
In zaradi dveh joškov bodo sedaj vsi gledali to serijo? Ko vsak dan hodimo ali se peljemo mimo trafik jih na policah z revijami vidimo vsaj ducat parov. Nisem pričakovala tako bedno reklamo za sicer dobro posneto serijalko, ki pa me vsaj na začetku ni ravno pritegnila. Vsebino bi lahko strnili v enourni oddaji na Fox Crime, ali pa na ID. Podobne zgodbe tam vrte 24 ur na dan. Lepa scena, odlična kamera in muzika sta tisto s čemer so prikrili čisto običajen scenarij. To je nekako tako kot bi zelo povprečno sliko uokvirili v super dober okvir.
Kazalo