Filmska trilogija – Bratovščina prstana (2001), Gospodar prstanov: Stolpa (2002) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003) – je bila velika uspešnica. Foto: IMDb
Filmska trilogija – Bratovščina prstana (2001), Gospodar prstanov: Stolpa (2002) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003) – je bila velika uspešnica. Foto: IMDb

Tolkienov sklad, lastniki avtorskih pravic J. R. R. Tolkiena, je zavrnil dovoljenje za prikaz katerega koli dogodka, ki je bil že prikazan v filmih Petra Jacksona, poroča Guardian. Serija bo tako raziskovala zgodbe, ki bodo umeščene pred dogajanje v Bratovščini prstana.

Prva sezona, ki jo bodo posneli leta 2020 v produkciji Amazona, bo imela 22 epizod. Amazon je objavil že prvi napovednik, v katerem razkrivajo ustvarjalno ekipo TV-serije. Ogledate si ga lahko spodaj.

Novo epsko potovanje v Srednji svet
Novembra 2017 je Amazon premagal spletnega velikana Netflix in za 250 milijonov dolarjev kupil pravice do fantazijske zgodbe v avtorstvu Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Za TV-adaptacijo naj bi porabili približno milijardo dolarjev. Sharon Tal Yguado, vodja scenarističnega programiranja pri Amazonu, je obljubila "novo epsko potovanje v Srednji svet".

Shippey je vodja razvoja zgodbe pri nastajajoči TV-seriji. Za nemško oboževalsko stran Deutsche Tolkien je povedal, da je Tolkienov sklad zavrnil umeščanje serije v katero koli drugo obdobje, kot je druga doba Srednjega sveta. To pomeni, da se Amazonova adaptacija sploh ne bo prekrižala z dogodki iz tretje dobe, ki so jih upodobili v Jacksonovi trilogiji.

"Malo minsko polje, na katero je treba stopati zelo previdno"
Shippey je še dejal, da ima Amazon "razmeroma proste roke", da doda podrobnosti, saj Tolkien v svojih posmrtno objavljenih Nedokončanih zgodbah (1980) ni natančno izrisal vseh podrobnosti druge dobe. Shippey je to poimenoval "malo minsko polje, na katero je treba stopati zelo previdno", saj mora potek zgodovine ostati enak. Prav tako ne sme noben detajl nasprotovati ničemur, kar je povedal Tolkien. "Treba je ostati tolkienski," je sklenil.

Trilogija, Bratovščina prstana (2001), Gospodar prstanov: Stolpa (2002) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003), je bila izjemna uspešnica, v blagajne je prinesla skoraj šest milijard dolarjev, njeni ustvarjalci pa so dobili tudi 17 oskarjev.