Štefka Drolc v filmu Na klancu. Foto: RTV SLO
Štefka Drolc v filmu Na klancu. Foto: RTV SLO
Prva slovenska filmska diva Ita Rina.

Večer, ki se je začel na borjaču Škrateljnove domačije, je tretji v sklopu prireditev, ki jih Slovenska kinoteka organizira ob obletnici rojstva prve slovenske
filmske dive Ite Rine. Organizatorji so se za Drolčevo odločili zaradi zadržane krhkosti in čudovite miline, ki jo je po njihovem mnenju prinesla v slovenski film. Čeprav je večino svojega igralskega ustvarjanja posvetila gledališču, se je tudi v zgodovino slovenskega filma zapisala s številnimi vlogami.

Igralka je med drugim nastopila v filmih Na svoji zemlji, Cvetje v jeseni, Na papirnatih avionih in Na klancu. V Divači si je bilo mogoče ogledati prav slednjega, kjer je igralka nastopila v glavni vlogi Francke. Podelili pa bodo tudi nagrade za najboljšo plesno miniaturo.

Na prvih dveh večerih ob obletnici Ite Rine, ki jih prirejajo od leta 2003, so se spomnili igralk Metke Bučar in Duše Počkaj. Oba dogodka so pospremili tudi z monografskimi publikacijami o igralkah, tudi letos pa so pripravili knjižico z naslovom Poklon Štefki Drolc.

Kako navdihuje Ita Rina?
Podelili so tudi nagrado za najboljšo avtorsko plesno miniaturo, ki jo bodo izbrali na podlagi razpisanega natečaja, na katerega so povabili Umetniško gimnazijo za sodobni ples. Mladi plesalci, ki sta jih usmerjali mentorici Maja Delak in Petra Pikalo, so našli navdih za svoje plesno ustvarjanje v življenju in delu leta 1907 rojene igralke Ite Rine ter kraškem okolju, kjer je igralka preživela svojo otroštvo.