Roy Scheider je v 90. letih nastopal v seriji SeaQuest. Foto: Reuters
Roy Scheider je v 90. letih nastopal v seriji SeaQuest. Foto: Reuters
Roy Scheider, Bart Freundlich in Julianne Moore
Roya Scheiderja je bilo med drugim mogoče videti tudi v filmu The Myth of Fingerprints, v katerem je nastopil z Julianne Moore. Foto: EPA

Scheider je umrl v bolnišnici v Little Rocku v Arkansasu, kjer se je s prekinitvami zdravil dve leti. Igralec je bil v svoji karieri dvakrat nominiran za oskarja: leta 1972 za najboljšega stranskega igralca za vlogo v filmu The French Connection, leta 1979 pa mu je nastop v filmu All That Jazz prinesel nominacijo za najboljšega igralca.

Nekdanji soigralec iz filma Žrelo Richard Dreyfuss je umrlega igralca opisal kot sijajnega možakarja, ki se je znal vedno profesionalno spopasti s poklicem igralca.

Film, ki je začel dobo blockbusterjev
Igralec, ki se ga spomnimo po značilnih obraznih potezah in boksarskem nosu, je nastopal zlasti v vlogah odvetnikov oziroma tožilcev ali likov, ki so se znašli v nenavadnih okoliščinah. Med drugim je nastopil v filmih Klute, Marathon Man in Sorcerer. Večina pa si ga bo najbrž najbolj zapomnila po filmu Žrelo, kjer je izrekel besede: "Potrebovali boste večji čoln." Stavek se je znašel na 35. mestu seznama najboljših filmskih citatov po izboru Ameriškega filmskega inštituta .

Serija grozljivk o ubijalskem morskem psu Žrelo je prvič svet ugledala leta 1975. Film režiserja Stevena Spielberga pa je postal prava uspešnica in je v blagajno prinesel 100 milijonov dolarjev. S tem si je pridobil naslov filma, ki je začel dobo "blockbusterjev".
Iz 90. let se Scheiderja spomnimo predvsem kot kapitana podmornice SeaQuest.