Jirži Menzel (23. februarja 1938‒5. septembra 2020). Foto: EPA
Jirži Menzel (23. februarja 1938‒5. septembra 2020). Foto: EPA

Novico o smrti režiserja in igralca Jiržija Menzela je v nedeljo sporočila njegova žena Olga. Filmar se je poleg Miloša Formana v zgodovino zapisal kot eden od vodilnih avtorjev češkoslovaškega novega vala v 60. letih preteklega stoletja.

Sorodna novica Slovo enega največjih filmskih režiserjev 20. stoletja - Miloša Formana

Jirži Menzel se je rodil 23. februarja 1938 v Pragi v družino pisatelja otroških knjig. Študiral je režijo na šoli za film in televizijo, ki deluje pod okriljem praške akademije uprizoritvenih umetnosti, kjer je diplomiral leta 1962.

Sopostavljanje dogajanja z obscenostjo in tragedijo
Njegova z oskarjem nagrajena komična drama Strogo nadzorovani vlaki je nastala po romanu češkega pisatelja Bohumila Hrabala. Menzel in Hrabal sta skupaj napisala scenarij zanjo in sta bila tudi sicer tesna sodelavca. "Menim, da resnična poezija tega filma ni v absurdnem dogajanju kot takem, ampak v sopostavljanju teh dogodkov z obscenostjo in tragedijo," je o filmu dejal režiser.

Z ženo Olgo leta 2007 na Berlinalu. Foto: EPA
Z ženo Olgo leta 2007 na Berlinalu. Foto: EPA

Menzel in Hrabal sta sodelovala tudi pri filmu Škrjančki na vrvici iz leta 1969. Film govori o posameznikih, ki so bili prisiljeni delati v prevzgojnem kampu, ki ga je ob izidu tedanja komunistična oblast prepovedala. Film so na festivalu v Berlinu prikazali šele leta 1990, od koder pa je odnesel osrednjo nagrado, zlatega medveda.

Leta 1987 je bil Menzel deležen še ene tujejezične oskarjevske nominacije, in sicer za film Moja sladka mala vas. Filmar se je večinoma v domačih produkcijah udejanjal tudi kot igralec in je skozi kariero nanizal okoli 80 vlog.

Koreninjenje v češki književnosti
Najbolj znane so njegove grenko-sladke, filozofske komedije, ki se naslanjajo na češko literarno tradicijo, piše na spletni strani Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje oskarje. Kot režiser je podpisal približno 30 filmskih projektov, med zadnjimi je bil Stregel sem angleškemu kralju iz leta 2006.

Jirži Menzel je umrl v soboto v rodni Pragi. Pred tremi leti je bil operiran na možganih in je bil odtlej le redko viden v javnosti, navaja BBC. Kot je zapisala njegova vdova, je bila vzrok smrti resna bolezen, umrl pa je obdan s svojimi najbližjimi. "Najdražji Jirka, zahvaljujem se ti za sleherni dan, ki sem ga lahko preživela s teboj. Vsak je bil izjemen. Hvaležna sem tudi za pretekla tri leta, ne glede na to, kako težka so bila," je še zapisala filmarjeva vdova.