Vloga Berte je igralki dvakrat – leta 2005 in 2007 – prinesla nominacijo za emmyja za najboljšo igralko v stranski vlogi komične serije. Foto: AP
Vloga Berte je igralki dvakrat – leta 2005 in 2007 – prinesla nominacijo za emmyja za najboljšo igralko v stranski vlogi komične serije. Foto: AP

Conchata Ferrell je v petek v losangeleški bolnišnici umrla za posledicami infarkta, je potrdila njena predstavnica za medije.

Igralka je bila več kot desetletje članica igralske zasedbe Dveh mož in pol – strogo, a v resnici dobrodušno gospodinjo je igrala ob Jonu Cryerju in Charlieju Sheenu, dokler seveda Sheen zaradi kaotičnega vedenja (in žalitev na račun producenta Chucka Lorreja) ni bil odpuščen. Serija, ki jo je leta 2003 začela predvajati televizija CBS, je šla naprej tudi brez osrednjega zvezdnika - zamenjal ga je Ashton Kutcher. Ferrell je v zasedbi ostala vse do konca, do leta 2015.

"Bertin robati nastop je bil scenaristična domislica," je kolegici v slovo tvitnil Cryer. "Chattyjina prava aduta sta bili toplina in ranljivost." Charlie Sheen se je spominja kot "absolutne dobričine, predane profesionalke, iskrene prijateljice". "Berta, tvoja skrb za gospodinjstvo je bila malce vprašljiva, skrb za ljudi pa popolna."

Avtor serije Chuck Lorre je v izjavi za javnost zapisal: "Klicali smo jo Chatty. In vsi smo jo imeli radi. Dvanajst let vzponov in padcev ter veliko, veliko smeha. Ves ta čas je bila trdna kot skala. Ena od največjih. V čast mi je bilo, da je bila moja prijateljica."

Za svojo vlogo v Dveh možeh in pol je Conchatta Ferrell prejela dve nominaciji za emmyja; tretjo nominacijo (oziroma prvo po vrsti) ji je leta 1992 prinesla vloga Susan Bloom v nadaljevaki Zakon v Los Angelesu.

Stranske vloge je imela tudi v več hollywoodskih filmih, med katerimi sta bila denimo Edvard Škarjeroki in Erin Brokowich. Prav tako je nastopila v celovečercih Mystic Pizza, Mr. Deeds in Krampus.

Na malih zaslonih se je poleg omenjenih pojavila še v serijah Good Times, Urgenca, Buffy – ubijalka vampirjev, BJ and the Bear in Grace and Frankie.

Omeniti je treba tudi igralkino gledališko kariero; bila je ena od začetnih članov slavnega teatra Circle Repertory; za vlogo v predstavi The Sea Horse je leta 1974 dobila nagrado obie. "Conchata Ferrell je bila točno taka umetnica, zaradi kakršnih smo začeli svoj teater – globoko iskrena ustvarjalka, ki je navdihovala dramatike, da so pisali vloge zanjo," se spominja ustanovitelj gledališča Marshall W. Mason. "Bila je naša prva zvezda."