Legenda jugoslovanskega filma Milena Dravić velja za eno največjih igralk nekdanje skupne države. Foto: Prizor iz filma Ljubezen in drugi zločini
Legenda jugoslovanskega filma Milena Dravić velja za eno največjih igralk nekdanje skupne države. Foto: Prizor iz filma Ljubezen in drugi zločini
Pred nekaj leti se je s kolegoma Radetom Šerbedžijo in Snežano Nikšić ustavila v Izoli, kjer so si soigralci filma Sedmina po 43 letih še enkrat ogledali prelomni film Matjaža Klopčiča. Foto: MMC RTV SLO
Posebna vzgoja
Za vlogo v filmu Posebna vzgoja (Poseban tretman) iz leta 1980 je na festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. Foto: Posnetek iz filma
Umrla je Milena Dravić

Igralka, ki se je uvrščala v sam vrh največjih filmskih zvezdnikov na območju nekdanje Jugoslavije, je zbolela pred dvema letoma, potem ko je umrl njen mož in stanovski kolega, Dragan Nikolić.

Med njenimi vidnejšimi filmi so Kozara, Bitka na Neretvi, Sutjeska in Peščeni grad, ki ga je po lastnem scenariju režiral Boštjan Hladnik. Sodelovala je tudi s slovenskimi režiserji in poleg Hladnikovega Peščenega gradu med drugim posnela tudi Sedmino Matjaža Klopčiča. V filmu, ki velja za ločnico režiserjevega opusa, je zaigrala skupaj z Radetom Šerbedžijo in Snežano Nikšić, s katerima je leta 2012 v sklopu festivala Kino Otok obiskala Izolo prav z namenom vnovičnega ogleda te filmske klasike. O Klopčiču je tedaj dejala, da je v njej videl možnost transformacije. "Hvaležna sem, da sem imela priliko igrati nekaj drugega. Posnela sem sedem filmov z vojno tematiko," je povedala.

Mileni Dravić, ki se je igri posvetila že v srednješolskih letih, so režiserji vendarle zaupali zelo različne vloge, gledalcem pa se je nemara najbolj zasidrala v srce z vlogami v romantičnih filmih z že pokojnim srbskim igralcem in režiserjem Ljubišo Samardžićem.

Dobitnica canske palme
Za vlogo v filmu Posebna vzgoja (Poseban tretman), ki ga je leta 1980 posnel Goran Paskaljević, je na filmskem festivalu v Cannesu osvojila palmo za najboljšo žensko vlogo. To je bilo le eno od številnih priznanj, ki jih je prejela v svoji dolgi karieri – med drugim je bila dobitnica zlate rože beneškega filmskega festivala, zlatih puljskih aren in častnega zlatega pečata jugoslovanske kinoteke.

Julija letos so igralki v sklopu filmskega festivala v Pulju, na katerega je, kot je ob tej priložnosti dejala, tesno navezana, saj je tam osvojila pomembna priznanja svoje kariere in postala prava igralka, pripravili pregledno fotografsko razstavo.

Milena Dravić, ki je pred dobrim tednom, točneje 5. oktobra, praznovala 78. rojstni dan, se je rodila leta 1940 v Beogradu. Družila se je s številnimi slavnimi igralci in glasbeniki. Trikrat je bila poročena, nazadnje z igralskim kolegom Draganom Nikolićem, ki je umrl pred dvema letoma. Z Nikolićem sta med letoma 1972 in 1974 vodila priljubljeno tv-oddajo Obraz uz obraz.

Kot poročajo srbski mediji, se je igralka dalj časa zdravila zaradi težke bolezni, v zadnjem času pa se ji je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo.

Umrla je Milena Dravić