Ta celovečerni igrani prvenec režiserja in scenarista Janeza Burgerja je eden iz nabora filmov, ki so od danes prostodostopni na spletu v sklopu akcije Vsi (filmi) doma. Izbor slovenskih filmov na ogled podarjajo namreč domači filmski ustvarjalci in ustvarjalke v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC), Bazo slovenskih filmov in Filmoteko – zavodom za širjenje filmske kulture.

Celovečerni prvenec, ki je odnesel šest vesen
Burger, ki je scenarij napisal skupaj z glavnim igralcem Janom Cvitkovičem, je ob nastanku filma povedal: "Glavni junak Dizi se je zataknil na prehodu v zrelo življenjsko obdobje. To se kaže v pomanjkanju življenjske motivacije, konfuznosti, odtujenosti dekadentnosti in cinizmu, s katerim brani svoj življenjski status quo. Kako v takem stanju duha navezati pristen, topel ali vsaj normalen medčloveški odnos, najti vsaj začasno vodilo skozi življenje ali motiv za premik z mrtve točke?"

Ob Cvitkoviču igrajo še Janez Rus, Mojca Fatur, Drago Milinović, Branko Hostnik, Nataša Burger, Polona Lovšin, Matjaž Javšnik in Ksenija Jambroši. Film V leru je prejel šest nagrad, med drugim za najboljši film, scenarij in nagrado občinstva na Festivalu slovenskega filma (FSF).

Spored Vseh (filmov) doma se bogati vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni. Spored in dostop sta na voljo na tej povezavi.

Na voljo ata dva filma Borisa Petkoviča: Paris.love in Volilni molk. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na voljo ata dva filma Borisa Petkoviča: Paris.love in Volilni molk. Foto: BoBo/Borut Živulović

V pričakovanju velike filmske vloge ...
Nabor Vseh (filmov) doma so obogatili še s prvencem scenarista in režiserja Borisa Petkoviča, romantičnim celovečernim igranim Paris.love iz leta 2007. Ameriški igralec Vince v pričakovanju velike filmske vloge turistom razkazuje pariška prizorišča snemanj svetovno znanih filmov in s hlinjenjem epileptičnega napada na ulici preverja svojo igralsko prepričljivost oziroma priteguje pozornost lepih mladih deklet. Tako nekega dne spozna tudi simpatično Zoe, je tedaj o filmu zapisal Goran Vojnović za časopis Dnevnik. V filmu igrajo Andrew Shemin, Samantha Larriva, Caspar Schjelbred, Celia Pilastre, Flores Cardo, Raphael Ozanne in Randy Holden.

Kratki filmi, ki krajšajo dneve, ko ostajamo doma
Na voljo je še en Petkovičev film, in sicer kratki igrani Volilni molk, ki pripoveduje o Marjanu, pretkanemu oportunističnemu politiku srednjih let, ki se mu svet zamaje, ko se njegova žena Vera odloči, da ga bo zapustila, ker ne more več prenašati njegovih laži. Igrajo Pina Bitenc, Valter Dragan, Polona Juh in Dejan Spasić.

Sorodna novica Z gozdnimi vilami zrelosti naproti. Čas je za premiero filma Kresnik

Med kratkimi igranimi filmi je tudi Kresnik: Ognjeno izročilo režiserja Davida Sipoša. Zgodba se dogaja na slovenskem podeželju v 70. letih prejšnjega stoletja. Trije fantje se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo raziskovat bližnji gozd, tam pa najmlajšega med njimi čakata skrivnostna izkušnja ter preizkušnja, v kateri mora narediti prvi korak na poti k zrelosti. Igrajo Domen Jančič, Cene Skrt, Assija Sultanova, Aljaž Šimunić in Dare Valič.

Komedija, študijski projekt in animacija
Ogledate si lahko še komedijo Fountain iz leta 2017, v kateri se prav tako spogledujemo s Parizom, a na čisto poseben način, so zapisali v SFC-ju. Scenarij in režijo podpisuje Goran Vojnović, v kateri igrajo Francesco Borchi, Bojan Emeršič, Moamer Kasumović in Jernej Šugman. Na voljo so tudi študijski projekt K.A.O.S. režiserja Nikolaja Vodoška, kratki animirani film Čas za večerjo scenarista in režiserja Filipa Biharja, kratki film Vino ni rešitev in dodatne kratke animirane televizijske serije Princ Ki-ki-do.