Vloga Tjaše je Jani Zupančič na lanskem Festivalu slovenskega filma prinesla vesno za najboljšo žensko vlogo. Foto: FSF
Vloga Tjaše je Jani Zupančič na lanskem Festivalu slovenskega filma prinesla vesno za najboljšo žensko vlogo. Foto: FSF
Dvojina
Žirija Oslo Skeive Filmer Film Festivala je Dvojini namenila nagrado za najboljši film. Foto: Kolosej
V Izraelu, kjer pripravljajo tudi retrospektivo slovenskega filma, so predvajali Ples v dežju Boštjana Hladnika.
V Izraelu, kjer pripravljajo tudi retrospektivo slovenskega filma, so predvajali Ples v dežju Boštjana Hladnika. Foto: Slovenski filmski center
Adria Blues
V Bitoli so med novimi slovenskimi filmi predstavili Adria Blues Miroslava Mandiča. Foto: Slovenski filmski center

V mainstream filmih je romantična komedija postana formula, še pišejo, v Vajah v objemu pa ljubitelji žanra končno dobijo film, ki iskreno ujame občutek zaljubljenosti, ko si že vezan z nekom, ki je morda napačen(a).” Slovenskim gledalcem je zgodba filma dobro poznana. Pripoveduje o dveh parih, ki se na pobudo nežnejšega spola (igrata ju Jana Zupančič in Pia Zemljič) vpišejo na plesni tečaj. Moška - Leon (Primož Pirnat) in Uroš (Uroš Fürst) - se pričakovano ideji sprva upirata, nato pa vendarle popustita, da bo v hiši mir. Nihče ne sluti, kako usodno lahko takšen tečaj vpliva na obe zvezi. Če delujeta para na začetku filma trdna, tango stvari zaplete, ko se (plesna) para izmenjata in se pokaže, da kemija bolje deluje v drugačni kombinaciji. Pevčev film bodo v Londonu predvajali v nedeljo, 6. oktobra.
Uspešen mesec za Dvojino
Slovenski filmski naslovi so septembra sestavljali festivalske programe na različnih koncih sveta. V Oslu so na 23. Skeive Filmer Film Festivalu predvajali najnovejši film Nejca Gazvode Dvojina, ki je tam tudi osvojila prvo mednarodno nagrado. Žirija festivala, ki se ukvarja s homoseksualnimi in transeksualnimi temami ter vprašanji spolne identitete, je Dvojino izbrala za najboljši film festivala. Zgodba, ki pokaže, da ljubezen ne pozna jezikovnih meja, pa je prepričala tudi selektorje 26. filmskega festivala v Helsinkih, ki nosi podnaslov ljubezen in anarhija.
Trojno slavje v Prištini
Tudi podelitev nagrad 5. filmskega festivala v Prištini ni minila brez slovenske navzočnosti. Film Epizoda v življenju nabiralca železa Danisa Tanoviča je postal najboljši film v tekmovalnem programu Med in kri. Za igro je bil nagrajen Leon Lučev v filmu Krogi Srdana Golubovića. Film je dobil tudi posebno omembo žirije, igralec Nikola Rakočević pa posebno omembo žirije za igro. Nagrado medijske žirije je dobil film Halimina pot Arsena Ostojića.
Retrospektiva slovenskega filma v Izraelu
Na 29. filmskem festivalu v Haifi pa so predvajali legendarni Hladnikov film iz leta 1961 Ples v dežju. Predstavili so ga v sklopu programa Haifa Classic, v katerem se je Hladnik znašel v družbi Marcela Carneja in Billieja Wilderja. Projekcija filma pa je pomenila tudi uvod v retrospektivo slovenskega filma, ki bo v Haifi potekala v začetku decembra, pozneje pa bo potekala še v Tel Avivu in Jeruzalemu.
Film Adria Blues Miroslava Mandiča in direktorja fotografije Jureta Černeca je bil na ogled na 34. filmskem festivalu v Bitoli, ki je namenjen filmski fotografiji ter filmskim snemalcem. Direktor fotografije Valentin Perko je na festivalu predstavil tudi katedro za kamero ljubljanskega AGRFT-ja, katere predstojnik je.