Za zlatega medveda za najboljši film se bo na 70. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu potegovalo 18 filmov, ki po mnenju novega umetniškega vodje odražajo sedanjost, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Italijan Carlo Chatrian in njegova pomočnica, Nizozemka Mariette Rissenbeek, sta vodenje festivala prevzela šele lanskega junija. Do takrat je Berlinale kar 18 let vodil Dieter Kosslick.

Prizor iz filma Berlin Alexanderplatz. Foto: IMDb
Prizor iz filma Berlin Alexanderplatz. Foto: IMDb
Sorodna novica Kažejo se obrisi 70. Berlinala: nekaj novosti za jubilejno izvedbo festivala

V glavnem tekmovalnem programu jubilejnega festivala so nemško-nizozemska koprodukcija Berlin Alexanderplatz, ki jo je režiral Burhan Qurbani, koprodukcija Nemčije, Ukrajine, Združenega kraljestva in Rusije z naslovom DAU. Pa tudi Natasha, ki jo je režiral Ilja Hrzanovski in južnokorejski film z angleškim naslovom The Woman Who Ran, ki ga je režiral Hong Sangsoo.

V tekmi za zlatega medveda je tudi francosko-belgijska koprodukcija Delete History (Effacer l'historique), ki jo je režiral Benoit Delepine, argentinsko-mehiška koprodukcija z angleškim naslovom The Intruder v režiji Natalie Meta in italijansko-švicarska koprodukcija Bad Tales (Favolacce), katere režijo podpisujeta Damiano in Fabio D'Innocenzo.

Italijansko-švicarska koprodukcija Favolacce. Foto: IMDb
Italijansko-švicarska koprodukcija Favolacce. Foto: IMDb

V glavnem tekmovalnem programu je tudi film ameriške režiserke Kelly Reichardt, naslovljen First Cow, kamboški režiser Rithy Panh s filmom z angleškim naslovom Irradiated, ki je nastal v koprodukciji Francije in Kambodže. Francoski režiser Philippe Garrel pa je v tekmi s filmom The Salt of Tears (Le sel des larmes), koprodukcijo Francije in Švice.

V tekmi za zlatega medveda bodo tudi ameriški film Elize Hittman z naslovom Never Rarely Sometimes Always, tajvanski film Tsaia Ming-Lianga z angleškim naslovom Days (Tajvan) in britanski film Sally Potter z naslovom The Roads Not Taken.

Švicarska režiserka Stephanie Chuat je v tekmovalnem programu s filmom My Little Sister (Schwesterlein), iranski režiser Mohammad Rasoulof s filmom z angleškim naslovom There Is No Evil, ki je nastal v koprodukciji Nemčije, Češke in Irana, režiser Abel Ferrara pa s filmom Siberia, koprodukcijo Italije, Nemčije in Mehike.

Za zlatega medveda se bodo potegovali še brazilsko-francoska koprodukcija z angleškim naslovom All the Dead Ones v režiji Caetana Gotarda, nemško francoska koprodukcija Undine v režiji Christiana Petzolda in italijanski film Hidden Away (Volevo nascondermi) v režiji Giorgia Dirittija.

70. Berlinale v šestih sekcijah prinaša skupno 340 filmov. Festival bo odprla filmska priredba romana My Salinger Year scenarista in režiserja Philippa Falardeauja. V filmu, v katerem igrata Sigourney Weaver in Margaret Qualley, sledimo zgodbi mlade pesnice, ki dela kot asistentka literarne agentke, njena naloga pa je, da odgovarja na pošto oboževalcev ameriškega pisatelja J.D. Salingerja, ki je ponos agencije.

Na letošnjem Berlinalu, ki bo potekal od 20. februarja do 1. marca, bodo s častnim zlatim medvedom za življenjsko delo nagradili igralko Helen Mirren, na čelu mednarodne žirije pa bo igralec Jeremy Irons.

Na lanskem Berlinalu je zlati medved pripadel drami Sinonimi izraelskega režiserja Nadava Lapida. Francosko-izraelsko-nemška koprodukcija pripoveduje o 20-letniku v Parizu, ki se nepreklicno odloči, da se bo odpovedal svoji domovini, Izraelu. Foto: LIFFe
Na lanskem Berlinalu je zlati medved pripadel drami Sinonimi izraelskega režiserja Nadava Lapida. Francosko-izraelsko-nemška koprodukcija pripoveduje o 20-letniku v Parizu, ki se nepreklicno odloči, da se bo odpovedal svoji domovini, Izraelu. Foto: LIFFe