Novo generacijo iztrebljevalcev predstavlja Ryan Gosling kot Officer K. Foto: IMDb
Novo generacijo iztrebljevalcev predstavlja Ryan Gosling kot Officer K. Foto: IMDb
Blade Runner, Iztrebljevalec
Ricka Deckarda, ki se je z androidi spopadal leta 2019, je še enkrat upodobil 74-letni Harrison Ford. Foto: IMDb
Iztrebljevalec
Danes cenjen kot eden od ključnih znanstvenofantastičnih filmov vseh časov je bil takoj po izidu leta 1982 polomija. Ridley Scott ga ocenjuje kot enega svojih najbolj osebnih in celovitih filmov. Foto: IMDb
Blade runner, Iztrebljevalec
Režijo tokrat podpisuje Kanadčan Denis Villeneuve, Ridley Scott je v vlogi proudcenta, zaslužen pa je tudi za osnovni koncept nadaljevanja. Foto: IMDb

Kot je videti na prvi pogled, je režiser Denis Villeneuve, ki je prevzel vajeti iz rok Ridleyja Scotta (režiser prvega filma bedi nad projektom v vlogi producenta), držal obljubo in ostal zvest noir podtonu in melanholični atmosferi izvirnega filma.

Da se je v svet androidov v vlogi "izvornega iztrebljevalca" Ricka Deckarda vrnil Harrison Ford, vemo že nekaj časa, prav tako, da trideset let pozneje njegovo delo opravlja policist Ryan Gosling. "Nekoč sem opravljal tvoje delo in to dobro," pove Deckard svojemu nasledniku. "Tedaj so bile stvari preprostejše," mu je v prvem napovedniku odgovoril Goslingov lik, policist K., zdaj reče samo: "Vem."

Distopični Los Angeles 30 let pozneje
Kot že naslov Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049) pove, se zgodba dogaja 30 let po dogajanju v izvirnem filmu. Tega je Scott leta 1982 posnel po knjižni predlogi Philipa K. Dicka, naslovljeni Ali androidi sanjajo električne ovce? Zaradi spletnih domen, ki jih je pred dobrim letom dni registriral studio Warner Brothers, se je sprva ugibalo, da bo nadaljevanje ohranilo naslov, ki bo bližji izvirni predlogi (Iztrebljevalec: Androidi sanjajo ali pa zgolj Androidi sanjajo), na koncu so se odločili za preprostejšo različico.

Dogajanje je postavljeno v distopijski Los Angeles, potopljen v motno ozračje okrastega puščavskega prahu, kjer Gosling odkrije dolgo zakopano skrivnost. Medtem ko smo Forda in Goslinga videli že v prvem napovedniku, se jima tokrat pridružita še Jared Leto, ki bo imel po kritiško slabo sprejeti vlogi Jokerja očitno priložnost za popravni izpit, in Robin Wright.

Scott je tudi avtor koncepta nadaljevanja. Kot je pred časom dejal v intervjuju za Guardian, so k njemu pristopili v filmski produkcijski hiši Alcon Entertainment, kjer so ga prosili za mnenje, češ da so pripravljeni vložiti milijone v nadaljevanje, pa jih zanima, ali ima to lahko smisel. "Gotovo," je odvrnil. Ko so ga vprašali, kakšno naj bo, jim je dejal: "Povedal vam bom, ko me boste plačali."

Pod Villeneuvovo taktirko
Ker je bil sam zaposlen z nadaljevanjem še ene svoje znanstvenofantastične klasike - Osmi potnik: Zaveza prihaja v slovenske kinematografe 18. maja - ni utegnil prevzeti tudi režije, zato so to zaupali Villeneuvu, ki mu je njegov Prihod letos prinesel nominacijo za oskarja. "Iztrebljevalec je ob Odiseji v vesolju moj najljubši film vseh časov, in ko so mi ponudili ta projekt, preprosto nisem mogel reči ne. Še vedno se tu in tam uščipnem, da nisem rekel ne. V dobrem in slabem smislu. Gre za zelo, zelo vznemirljiv izziv," je v lanskem pogovoru za MMC dejal režiser, ki med snemanjem filma o tem kaj dosti ni govoril, povedal je le, da bo ostal zvest žanru in atmosferi izvirnika.

V napovedniku nemara najbolj prevzame impresivna fotografija, ki je delo 13-kratnega nominiranca za oskarja Rogerja Deakinsa. Filmsko glasbo je Villeneuvu še enkrat zaupal dolgoletnemu sodelavcu Jóhannu Jóhannssonu, islandskemu skladatelju, ki je pomagal ustvariti tudi glasbeno podlago Prihoda.

Nadaljevanje Iztrebljevalca, ki je bil v osemdesetih letih sicer takoj po izidu polomija, sčasoma pa si izboril neomajno mesto med najbolj cenjenimi znanstvenofantastičnimi filmi, prihaja v ameriške kinematografe 6. oktobra.