Filmski festival v Pulju je bil ustanovljen leta 1955. Odvija se v puljski areni. Foto: Nadina Štefančič/MMC RTVSLO
Filmski festival v Pulju je bil ustanovljen leta 1955. Odvija se v puljski areni. Foto: Nadina Štefančič/MMC RTVSLO

Puljski festival je najstarejši filmski festival na Hrvaškem in eden najstarejših v Evropi.

Letošnja izvedba najstarejše hrvaške filmske prireditve je bila sprva napovedana med 18. in 26. julijem, a so jo na zahtevo epidemiologov prestavili v nov termin zaradi epidemije covida-19. Festivalsko dogajanje bo potekalo v skladu s protikoronskimi smernicami epidemiologov, v kar je vključeno tudi manj sedežev za obiskovalce.

Sorodna novica Od Andreja Košaka do Metoda Pevca: slovenski pečat na festivalu v Pulju

Za zlato areno bo tekmovalo 17 celovečercev
Na letošnjem 67. filmskem festivalu v Pulju bo za glavno nagrado, zlato areno, tekmovalo 17 celovečercev. Med njimi je tudi film Mare, ki so ga v program dodatno uvrstili po odločitvi, da je v njem kljub koprodukciji sodelovalo več hrvaških ustvarjalcev. V Švici rojena režiserka in scenaristka Andrea Štaka je za glavno žensko in moško vlogo izbrala hrvaška igralca Marijo Škaričić in Gorana Navojca.

V tekmovalnem programu so tudi slovenske koprodukcije. Prva bo v areni v nedeljo slovensko-hrvaško-italijanska drama Ne pozabi dihati Martina Turka, nato v ponedeljek slovensko-hrvaška drama Korporacija Mateja Nahtigala ter v torek slovensko-severnomakedonsko-hrvaška koprodukcija Vsi proti vsem Andreja Košaka in slovensko-hrvaško-severnomakedonsko-srbska produkcija Jaz sem Frenk Metoda Pevca, so napovedali na spletni strani festivala.

Med drugim bodo v tekmovalnem programu tudi hrvaški celovečerci Mater režiserja Jure Pavlovića, Glas Ognjena Sviličića, Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca, Ideš? Idem! Ljube Zdjelarovića in Tereza 37 Danila Šerbedžije.

Na 67. festival je uvrščenih tudi po več kot 20 kratkih in študentskih filmov, ki jih bodo predvajali na več festivalskih prizoriščih, kot je kino Valli. Na sporedu bodo tudi slovenski kratkometražci, in sicer kratki film Raj v režiji Sonje Prosenc in Mitje Lična, ki je bil dobitnik vesne na lanskem Festivalu slovenskega filma. V programu študentskih filmov bodo predvajali slovenski dokumentarec Cafe Alzheimer Martina Drakslerja ter dramo Gaganje Roka Hvale, še piše na spletni strani festivala.

Letošnji festival bo potekal do 4. septembra.