Da ne bi iz zadnje knjige česa izpustili, bodo filmarji za konec posneli kar dva filma. Foto: EPA
Da ne bi iz zadnje knjige česa izpustili, bodo filmarji za konec posneli kar dva filma. Foto: EPA
Daniel Radcliff
Še zadnjič se bo v svet čarovnikov podala že dobro poznana ekipa z Danielom Radcliffom na čelu, ki bo letos dopolnil 19 let. Foto: Reuters

Po besedah predstavnikov studia Warner Bros bosta filma nosila naslov Harry Potter in Svetinje smrti: 1. del ter Harry Potter in Svetinje smrti: 2. del, priljubljeni čarovnik pa bo v kinodvoranah svojo pot sklenil novembra 2010 in maja 2011.

Oba filma bo posnel David Yates, ki je trenutno zaposlen s snemanjem šestega filma, k ekipi pa se bo vrnil tudi Steve Kloves, ki je "izpustil" le en film o Potterju. Šesti film prihaja v kinematografe 21. novembra.

Kako 784 strani uspešno prenesti v film?
Svetinje smrti, ki so bile v prvih 24 urah od izida (21. julija) prodane v več kot 11 milijonov izvodih, je doslej najdebelejša Rowlingina knjiga, ki se v angleškem izvirniku razteza na 784 straneh. Za filmsko različico bi to pomenilo bodisi izpuščanje določenih izsekov ali pa izjemno dolg film, ki bi zajel vse bistvene poudarke zgodbe.

Če damo na tehtnico še finančni vidik, Warnerjeva odločitev takoj postane jasna. Prvih pet filmov je namreč izpolnilo pričakovanja svojih ustvarjalcev, ki so v Potterjevi zgodbi prepoznali uspešnico, saj so v blagajno doslej prinesli približno 4,8 milijarde dolarjev.

Mladi čarovniki se vrnejo še zadnjič
Kot je že znano, bo igralska zasedba z Danielom Radcliffom na čelu nastop ponovila ob čarovnikovem filmskem slovesu. Glavnega igralca bosta tako na končni poti spremljala tudi prijatelja Rupert Grint in Emma Watson

M. K.